Κυρ - Γιάννη

Κυρ - Γιάννη

Η Εταιρία

Η Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879.
Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
1970
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.
1985-1990
Ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 200 στρέμματα λευκών ποικιλιών στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου.
1985-1990
Τα αμπέλια των διεθνών ποικιλιών Merlot και Syrah που φυτεύονται σε επιλεγμένα τμήματα των αμπελώνων του Κτήματος Κυρ-Γιάννη προσαρμόζονται τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
1996
‘Ένα παλαιό οινοποιείο αγοράζεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμωνας. Το κτήριο αυτό, η «Παράγκα», γίνεται το οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
1997
Η χρονιά που δημιουργείται η εταιρία Κυρ-Γιάννη και η πρώτη σοδειά που οινοποιείται εξολοκλήρου στο νέο οινοποιείο στο Κτήμα.
1999
Ο Στέλλιος Μπουτάρης, γιός του Γιάννη, αναλαμβάνει την διοίκηση της Κυρ-Γιάννη.
1999-2001
Ο Μιχάλης Μπουτάρης επιστρέφει από τις σπουδές του στο UC Davies. Μια περίοδος εντατικού πειραματισμού και έρευνας πάνω στο Ξινόμαυρο ξεκινά.
2003
Η χρονιά που ξεκινάει η νέα γενιά κρασιών της ποικιλίας Ξινόμαυρο, βάσει των αποτελεσμάτων των πειραμάτων που έγιναν την περίοδο που προηγήθηκε.
2004–2006
Διακόσια ογδόντα στρέμματα αμπελώνων φυτεύονται ξανά με Ξινόμαυρο και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλόνων Ξινόμαυρου.
2009
Εκατό ακόμη στρέμματα προστίθενται από τον Στέλλιο Μπουτάρη, που κάνουν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα.
2014
Το πρώτο Kir-Yianni Wine Bar ξεκινά τη λειτουργία του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και ακολουθεί ένα ακόμη το 2015.

Προϊόντα

Φωτογραφίες