
Ριζότο Σουπιάς «Μαύρη θάλασσα»
Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Chef Εστιατορίου «Γλωσσίτσες», Χανιά
Παραδοσιακή Κρητική συνταγή με κρυμμένα μυστικά ευζωίας, και παράλληλα μια νόστιμη γευστική δημιουργία που «ξεχειλίζει» χρώματα και αρώματα.
Συστατικά
-
1250 γρ. σουπιέςμικρές φρέσκιες
-
50 γρ. μελάνι σουπιάς
-
400 γρ. ρύζινυχάκι ή αρμπόριο
-
2 τεμ. κρεμμύδιαψιλοκομμένα
-
4-5 τεμ. ντοματίνιακομμένα στην μέση
-
1 ματσάκι άνηθοψιλοκομμένο
-
1 ματσάκι μαϊντανόψιλοκομμένο
-
100 ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι Κρασί Λευκό
-
1 τεμ. χυμό λεμόνι
-
αλάτι θαλασσινό
-
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
ζεστό νερό
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Ρύζι Νυχάκι ΒΙΟ 500g – Βιοβλαστός
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Blend BIO 250ml – Sotirale Family
Πιπέρι Μαύρο BIO 100g – Βιοβλαστός
Γιαλούδα Λευκός 750ml – Αμπελώνες Μυκόνου
Ανθός Αλατιού – Amvrosia Gourmet
Tips
Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύ θρεπτικό και δίνει στο ριζότο μας μία γήινη αίσθηση.
Συνοδευτικό ποτό
Το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα, Γιαλούδα Λευκός 750ml – Αμπελώνες Μυκόνου, θα απολαύσουμε και στο ποτήρι μας. Το συγκεκριμένο κρασί χαρακτηρίζεται από λαμπερό, διαυγές χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα που θυμίζουν άνθη εσπεριδοειδών, λεπτή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τις σουπιές μας, για να μη σπάσουμε το λεπτό υμένα που περικλείει το πολύτιμο για αυτή τη συνταγή μελάνι.
Σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το ένα κρεμμύδι στην μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις σουπιές και το μελάνι.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, και δοκιμάζουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά διατηρώντας τις σουπιές ζεστές και τότε προσθέτουμε τα ντοματίνια.
Ετοιμάζουμε ένα κλασικό ριζότο. Σε καθαρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με ένα κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι, σοτάροντάς το για 3 λεπτά.
«Σβήνουμε» με το κρασί, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό μέχρι το ρύζι μας να γίνει σχεδόν al dente.
Προσθέτουμε τότε τις σουπιές μας με το μελάνι τους, τα μυρωδικά και το λεμόνι και βράζουμε για 1 λεπτό.
Το ριζότο μας είναι έτοιμο όταν κάθε σπυρί ρυζιού έχει γύρω του ζουμί. Δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Συστατικά
1250 γρ. σουπιές | |
50 γρ. μελάνι σουπιάς | |
400 γρ. ρύζι | |
2 τεμ. κρεμμύδια | |
4-5 τεμ. ντοματίνια | |
1 ματσάκι άνηθο | |
1 ματσάκι μαϊντανό | |
100 ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | |
1 ποτήρι Κρασί Λευκό | |
1 τεμ. χυμό λεμόνι | |
αλάτι θαλασσινό | |
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι | |
ζεστό νερό |