Ρεβιθοκεφτέδες
Μαρία Λεμπέση, Παραδοσιακός Ξενώνας «Το Μαρώ», Απολλωνία Σίφνου
Αυθεντική Σιφνέικη συνταγή με ονειρεμένη γεύση. Χαριτολογώντας αποκαλούν τη Σίφνο «νησί του Κοντορεβιθούλη», αφού τα ρεβίθια, που είναι υπερτροφή, πρωταγωνιστούν στην κουζίνα της.
Συστατικά
-
500 γρ. ρεβίθια ψιλά
-
3- 4 τεμ. κρεμμύδια ξερά
-
1 κ.σ. δυόσμοςαποξηραμένο και τριμμένο
-
3 κλωνάρια μαϊντανό
-
1 κ.σ. μαντζουράναφυλλαράκια, τριμμένα
-
3 τεμ. πατάτεςβραστές καθαρισμένες
-
αλάτι θαλασσινό
-
πιπέριαφρεσκοτριμμένα
-
Για το τηγάνισμα
-
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Ρεβύθια Ψιλά 500g – Φεραία Γη
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Blend BIO 750ml – Sotirale Family
Δυόσμος BIO 20g – Αγρόκτημα Ευκαρπία
Tips
Αν θέλουμε, για ένα γευστικό twist, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση κάπαρη ή και λιαστή ντομάτα.
Συνοδευτικό ποτό
Παραδοσιακά οι ρεβιδοκεφτέδες συνοδεύονται με ούζο που δροσίζουμε με παγωμένο νερό. Προτείνουμε το Σμυρνιώ Ούζο Μυτιλήνης 40vol 700ml – ΛΕΒΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό και ρίχνουμε τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε 8 ώρες να «φουσκώσουν».
Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τα σουρώνουμε να φύγουν τα νερά.
Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα χοντροκόβουμε, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
Αλέθουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Τέλος προσθέτουμε στο μπλέντερ όλα τα πράσινα αρωματικά και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, τα λιωμένα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, τα πράσινα αρωματικά, τις πατάτες και ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε για 3 ώρες, μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.
Πλάθουμε σε μπαλίτσες τους ρεβιθοκεφτέδες στο μέγεθος που θέλουμε. Τους απλώνουμε σε μια πιατέλα αφήνοντάς τους για 20 λεπτά «να ξεκουραστούν».
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο που πρέπει να «καίει», γυρίζοντας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί σε μια πιατέλα και αραδιάζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες για να κρατήσει το πολύ λάδι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με ντοματάκια.
Συστατικά
500 γρ. ρεβίθια ψιλά | |
3- 4 τεμ. κρεμμύδια ξερά | |
1 κ.σ. δυόσμος | |
3 κλωνάρια μαϊντανό | |
1 κ.σ. μαντζουράνα | |
3 τεμ. πατάτες | |
αλάτι θαλασσινό | |
πιπέρια | |
Για το τηγάνισμα |
|
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις |