
Φασόλια Μαυρομάτικα με Μάραθο και Καρότο
Γιώργος Μακράκης, Παραδοσιακό Ξενώνας «Μηλιά» Χανίων
Τα μαυρομάτικα αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α και Β1, πρωτεϊνών, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών.
Συστατικά
-
500 γρ. Φασόλια Μαυρομάτικα
-
1 ½ κούπα Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
3 τεμ. κρεμμύδιαψιλοκομμένα
-
2 ή 3 μεγάλα μάτσα μάραθο
-
1 ματσάκι άνηθο
-
2 τεμ. χυμό ντομάτας
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
2 τεμ. καρότακομμένα σε φέτες
-
αλάτι θαλασσινό
-
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
Προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε (από akros.gr)
Δικότυλον Φασόλια Μαυρομάτικα Φενεού 500g – Φενέα Γη
ΕυΔόκιμον Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 500ml – Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου
Πιπέρι Μαύρο Ολόκληρο BIO100g – Βιοβλαστός
Tips
1. Τα φασόλια πρέπει να σερβίρονται τραγανά και όχι λιωμένα.
2. Το μάραθο αν είναι «άγριο» έχει πιο δυνατό άρωμα.
3. Αν δεν βρούμε μάραθο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άνηθο.
Συνοδευτικό ποτό
Ένα κρασί ροζέ από αγιωργήτικο σταφύλι «δένει» αρμονικά. Επιλέγουμε το Νικολάου Ροζέ BIO 750ml – Κτήμα Νικολάου
Βράζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να «κάψει». Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα φασόλια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 3 με 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μάραθο και ξανά ανακατεύουμε αφήνοντας να πάρουν μια βράση.
Τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τα καρότα και τα μπαχαρικά μας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις τα φασόλια είναι έτοιμα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Συστατικά
500 γρ. Φασόλια Μαυρομάτικα | |
1 ½ κούπα Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | |
3 τεμ. κρεμμύδια | |
2 ή 3 μεγάλα μάτσα μάραθο | |
1 ματσάκι άνηθο | |
2 τεμ. χυμό ντομάτας | |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
2 τεμ. καρότα | |
αλάτι θαλασσινό | |
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι |