
Λουκουμάδες Μπακαλιάρου με Σκορδαλιά Παντζαριού και Κάπαρη
Γιάννης Μπον, εστιατόριο Ελιά, Βρέκαστρο, παραλία Αγ. Φωκά, Τήνος
Μια γευστική δημιουργία της Τήνου που συνδυάζει χρώματα και αρώματα μοναδικά.
Συστατικά
-
Για τον μπακαλιάρο
-
600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρουφρέσκο ή κατεψυγμένο κομμένο σε μπουκιές
-
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.γ αλάτι θαλασσινό
-
1 κ.γ ζάχαρη
-
330 ml ξανθιά μπύρα
-
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
-
1 κ.σ. μάραθο
-
1 σφηνάκι ούζο
-
Για την σκορδαλιά παντζαριού
-
4 τεμ. παντζάριαμεγάλα, βρασμένα
-
1 τεμ. πατάτα μεσαίου μεγέθουςβρασμένη
-
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
-
3-4 σκελίδες σκόρδολιωμένες
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
-
2 κ.σ. ξύδι από παλαιωμένο κρασί
-
αλάτι θαλασσινό
-
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
-
1 σφηνάκι ούζο
-
Για το τηγάνισμα
-
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
Για το φινίρισμα
-
Κάπαρη άγρια ή καπαρόφυλλα
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Αλεύρι Χωριάτικο BIO 1Kg – Βιοβλαστός
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας 500ml – Olymp
Star Ξύδι Λευκό 500ml – Οξοποιία Vattis (Star)
Σμυρνιώ Ούζο Μυτιλήνης 42vol 700ml – ΛΕΒΑ
Καρύδι 150g – Υγαία
Πιπέρι Μαύρο BIO 100g – Βιοβλαστός
Ζάχαρη Demerara ΒΙΟ 500g – Βιοβλαστός
Tips
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και παστό μπακαλιάρο υγράλατο, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τον ξαλμυρίσουμε σε νερό για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό σε τακτά διαστήματα.
Συνοδευτικό ποτό
Επιλέγουμε ένα δροσερό κρασί με ζωηρή οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα, όπως το Μοσχοφίλερο Νικολάου Λευκός BIO 750ml – Κτήμα Νικολάου
Ετοιμάζουμε πρώτα την ολοκόκκινη σκορδαλιά. Στο μπλέντερ χτυπάμε τα καρύδια μαζί με το σκόρδο.
Ζεστά όταν είναι ακόμα τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια όπως και την πατάτα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρια και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει η σκορδαλιά μια κρέμα με βελούδινη υφή. Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο ούζο και γαρνίρουμε με άγρια κάπαρη.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα πιπέρια. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την μπύρα, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα, για να μην κάνει σβόλους το κουρκούτι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να «κάψει».
Αφού στεγνώσουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τις μπουκίτσες μπακαλιάρου, τις πασπαλίζουμε με μάραθο και τις ραντίζουμε με ούζο.
Με λαβίδα βουτάμε τους ψαρολουκουμάδες στο κουρκούτι για να καλυφθούν εντελώς.
Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο καυτό ελαιόλαδο. Τους γυρίζουμε με λαβίδα και είναι έτοιμοι μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αραδιάζουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να φύγουν τα πολλά λάδια, και τους σερβίρουμε ζεστούς σε μαύρο πιάτο δίπλα σε σκορδαλιά παντζαριού και κουμπάκια κάπαρης.
Οι λουκουμάδες μπακαλιάρου τρώγονται ζεστοί.
Συστατικά
Για τον μπακαλιάρο |
|
600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου | |
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | |
1 κ.γ αλάτι θαλασσινό | |
1 κ.γ ζάχαρη | |
330 ml ξανθιά μπύρα | |
φρεσκοτριμμένα πιπέρια | |
1 κ.σ. μάραθο | |
1 σφηνάκι ούζο | |
Για την σκορδαλιά παντζαριού |
|
4 τεμ. παντζάρια | |
1 τεμ. πατάτα μεσαίου μεγέθους | |
½ φλιτζάνι καρυδόψιχα | |
3-4 σκελίδες σκόρδο | |
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό | |
2 κ.σ. ξύδι από παλαιωμένο κρασί | |
αλάτι θαλασσινό | |
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι | |
1 σφηνάκι ούζο | |
Για το τηγάνισμα |
|
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | |
Για το φινίρισμα |
|
Κάπαρη άγρια ή καπαρόφυλλα |