Ντοματοκεφτέδες
Γιάννη Συρίγο, εστιατόριο στο Μανωλά, Θηρασιάς
Καλοκαιρινή γεύση με φίνα αρώματα γήινα. Οι αυθεντικοί ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται, αλλά γίνονται χυλός που τον ρίχνουμε με κουτάλι σε καυτό ελαιόλαδο… γι’ αυτό λέγονται και ντοματοτηγανίτες στη Σαντορίνη.
Συστατικά
-
1 κιλό ντοματάκιακομμένα στα 4
-
1 τεμ. κρεμμύδι ξερόψιλοκομμένο
-
1 τεμ. Πιπεριά πράσινηψιλοκομμένη
-
1 φλιτζάνι δυόσμοςφυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή αποξηραμένου τριμμένου
-
1 ματσάκι άνηθοψιλοκομμένο
-
½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 πρέζα σόδα μαγειρική
-
1 ποτήρι Νερό
-
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
αλάτι θαλασσινό
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το τηγάνισμα
-
ελαιόλαδο
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Αλεύρι Χωριάτικο BIO 1Kg – Βιοβλαστός
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμ. Λευκοσίδηρο 500ml – Olymp
Δυόσμος BIO 20g – Αγρόκτημα Ευκαρπία
Πιπέρι Μαύρο BIO 100g – Βιοβλαστός
Tips
Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα, βάζουμε στο χυλό την τελευταία στιγμή ένα σφηνάκι ούζο.
Συνοδευτικό ποτό
Το ούζο δένει ονειρικά με τους ντοματοκεφτέδες. Προτείνουμε το Lazaris Ούζο 200ml σε Κυλινδρικό Κουτί – Lazaris Distillery & Artisan Sweets.
Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά. Σφίγγουμε το ψωμί στα χέρια μας, για να φύγει εντελώς το νερό.
Σε μπασίνα βάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε όλα τα υλικά κατά σειρά.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ώστε να «δέσει» το μίγμα. Σκεπάζουμε την μπασίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να αναδυθούν τα αρώματα.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» ρίχνουμε με ένα κουτάλι τον χυλό του ντοματοκεφτέ και μόλις δέσει και ροδοκοκκινίσει τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους ντοματοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε και τα αρώματα πλημμυρίζουν ….το τραπέζι.
Συστατικά
1 κιλό ντοματάκια | |
1 τεμ. κρεμμύδι ξερό | |
1 τεμ. Πιπεριά πράσινη | |
1 φλιτζάνι δυόσμος | |
1 ματσάκι άνηθο | |
½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο | |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
1 πρέζα σόδα μαγειρική | |
1 ποτήρι Νερό | |
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις | |
αλάτι θαλασσινό | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
Για το τηγάνισμα |
|
ελαιόλαδο |