Ρεβιθάδα Φούρνου της Σμύρνης
akros food
Μια γευστική δημιουργία που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις της κουζίνας της Σμύρνης του χθες και του σήμερα.
Συστατικά
-
500 γρ. ρεβίθια
-
3-4 τεμ. ντομάτεςώριμες τριμμένες
-
4 τεμ. ξερά κρεμμύδιαμεγάλα ,κομμένα σε ροδέλες
-
2 τεμ. ξερά κρεμμύδιατριμμένα
-
1 τεμ. ντομάταμεγάλη ,κομμένη σε ροδέλες
-
1 φλ. ελαιόλαδο
-
2 πρέζες δενδρολίβανο
-
αλάτι θαλασσινό
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Ρεβύθια Ψιλά 500g – Φεραία Γη
ΕυΔόκιμον – Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μεταλλικό Δοχείο 500ml – Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου
Δεντρολίβανο BIO 20g – Aroma Farms
Tips
Οι μαγείρισσες της Σμύρνης συνήθιζαν να βάζουν το δενδρολίβανο μέσα σε τουλπάνι, το οποίο αφαιρούσαν στο τέλος του μαγειρέματος. Με αυτό τον τρόπο έπαιρνε το φαγητό το διακριτικό άρωμά του δενδρολίβανου, χωρίς αυτό να χαθεί μέσα στην ρεβιθάδα και την πικρίσει.
Συνοδευτικό ποτό
Η δροσερή οξύτητα και η αίσθηση πληρότητας στο στόμα του Αμπελοτεμάχιο Vineyard No 3511738211 Λευκός BIO 750ml – Αμπελοτεμάχιο 211 θα ισορροπήσουν εξαιρετικά δίπλα στο γήινο και αρωματικό χαρακτήρα του φαγητού μας.
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες αλλάζοντας δύο φορές το νερό.
Βράζουμε τα μουσκεμένα ρεβίθια σε σιγανή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 1 ώρα.
Βγάζουμε τα ρεβίθια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πυρέξ ή πήλινη γάστρα.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια και συμπληρώνουμε με το ελαιόλαδο.
Βάζουμε στην γάστρα και το δενδρολίβανο.
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού και μόλις πάρουν χρώμα τις «στρώνουμε» στην επιφάνεια των ρεβιθιών. Πάνω από το κρεμμύδι στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε την ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες καλά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε την ρεβιθάδα να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Συστατικά
500 γρ. ρεβίθια | |
3-4 τεμ. ντομάτες | |
4 τεμ. ξερά κρεμμύδια | |
2 τεμ. ξερά κρεμμύδια | |
1 τεμ. ντομάτα | |
1 φλ. ελαιόλαδο | |
2 πρέζες δενδρολίβανο | |
αλάτι θαλασσινό | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |