
Σταφιδωτά Μπισκότα
akros food
Τα περίφημα κρητικά μπισκότα με μέλι και σταφίδες είναι συνώνυμα με την ευζωική και μακροβιοτική κρητική διατροφή. Το μέλι και οι σταφίδες προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συστατικά
-
Για τη ζύμη
-
200 γρ. ζάχαρη καστανή
-
650 ml ελαιόλαδο
-
200 ml χυμό πορτοκαλιού
-
150ml τσικουδιά
-
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
-
αλεύρι για όλες τις χρήσεις«όσο πάρει»
-
Για τη γέμιση
-
1 κιλό σταφίδα ανάμικτη
-
150 γρ. αμυγδαλόψιχα
-
100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
-
20γρ. σουσάμικαβουρδισμένο
-
2 κ.σ. κανελογαρύφαλα
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα ΠΟΠ 200g – Dioterra
Σταφίδα Σουλτανίνα ΠΓΕ Κρήτης | Αγροποιήματα Δερμιτζάκης
Μέλι Κρήτης με Άγριο Θυμάρι 270g – Μελίγυρις
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη 250ml – Stalia
Τσικουδιά 200ml – Τσικουδιά Χαράκι
Ζάχαρη Demerara ΒΙΟ 500g – Βιοβλαστός
Tips
Για ένα γευστικό twist μπορούμε να βάλουμε σπασμένα πιπέρια ή λίγο αλάτι στη γέμιση.
Στο ποτηράκι με το τσίπουρο διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ. Στη σόδα διαλύουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το μείγμα τσίπουρου και της σόδας και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».
Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ την σταφίδα, το αμύγδαλο, το μέλι, το σουσάμι, τα κανελογαρύφαλα μέχρι να γίνει η γέμιση χυμώδης.
Απλώνουμε τη ζύμη στο πάγκο και με πλάστη ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο.
Με κουταλάκι ρίχνουμε την γέμιση στο κέντρο της ζύμης δημιουργώντας μπαστουνάκια.
Διπλώνουμε την ζύμη και την πλάθουμε ελαφρά με τα δάκτυλά μας ώστε να μείνει η γέμιση στο κέντρο.
Με κοφτερό μαχαιράκι την κόβουμε σε ρόμβους, για να πάρουν τα σταφιδωτά πιο ωραίο σχήμα.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τα αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 17 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά. Τα βάζουμε σε μεταλλικό ή ξύλινο κουτί και τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Συστατικά
Για τη ζύμη |
|
200 γρ. ζάχαρη καστανή | |
650 ml ελαιόλαδο | |
200 ml χυμό πορτοκαλιού | |
150ml τσικουδιά | |
1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ | |
1 κ.γ. σόδα μαγειρική | |
αλεύρι για όλες τις χρήσεις | |
Για τη γέμιση |
|
1 κιλό σταφίδα ανάμικτη | |
150 γρ. αμυγδαλόψιχα | |
100 γρ. μέλι θυμαρίσιο | |
20γρ. σουσάμι | |
2 κ.σ. κανελογαρύφαλα |