Yiam

Yiam

Η Εταιρία

Αποφασίζοντας να αφήσει πίσω της τα άγχη της μεγαλούπολης, έγινε αγρότισσα και αιχμαλώτισε σε βαζάκια το ταλέντο της στη μαγειρική. Οι γiαm γεύσεις της ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όταν στα 25 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να γίνει αγρότισσα, αρχικά στο Φραντζή – ένα χωριό κοντά στη Λαμία – και από το 2002 στην Αγιά της Λάρισας, η ελληνική επαρχία ζούσε και ανέπνεε με το όνειρο ενός ιδιόκτητου ρετιρέ στην πρωτεύουσα. Για τα media και τον πολύ κόσμο ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια 20ετία μετά, αυτή της η επιλογή συνεχίζει να θεωρείται κατόρθωμα, αφού ελάχιστοι είχαν την γενναιότητα να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.
Ίσως αν δεν είχε καταφέρει ως άλλη Θεσσαλή μάγισσα να αιχμαλωτίσει σε βαζάκια το ταλέντο της στην μαγειρική, η περίπτωσή της να πέρναγε λίγο πολύ στο ντούκου.
Άλλωστε ποτέ δεν θέλησε να αντλήσει δημοσιότητα από την φήμη του πατέρα της. Αντίθετα η κόρη του γνωστού σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου έχει γίνει αναγνωρίσιμη μέσα από τις γεύσεις της από τις σπιτικές μαρμελάδες , τα ορεκτικά, τα γλυκά του κουταλιού, τις σουσαμόπιτες, τα γιαουρτοτυράκια, τα καραμελωμένα κρεμμύδια με μανιτάρια, τις πιπεριές Φλωρίνης γλυκοκαυτερή, τη μοναδική πράσινη κέτσαπ και άλλα πολλά.
Έχοντας στήσει από το τίποτα ένα εργαστήριο και κάνοντας επάγγελμα αυτό που της άρεσε περισσότερο από κάθε τι άλλο, την μαγειρική, η Αύρα λέει σήμερα πως όλα ξεκίνησαν κατά τύχη. Στην αρχή, χρησιμοποιώντας ό,τι είχε στο αγρόκτημά της , ταΐζε με δικές της συνταγές την οικογένειά της και τους φίλους της. Μέσα σε λίγο καιρό το πράγμα ξέφυγε από τα φιλικά μαζέματα και άρχισαν οι παραγγελίες.
Το αποτέλεσμα ήταν σε τρία χρόνια να προμηθεύει επιλεγμένα μαγαζιά με μαρμελάδες, γλυκό κυδώνι, μελιτζανάκι τουρσί, χυλοπίτες και τα περίφημα γιαουρτοτυράκια. Ακόμα και τότε το εγχείρημα είχε σπιτικό άρωμα, αφού έως και οι ετικέτες στα βαζάκια γiαm ήταν χειρόγραφες.
Κάπου εκεί, και με την οικογένειά της να έχει μεγαλώσει (πέρα από τον Γιώργο και τον Κωστή είχε προστεθεί και ο Δημήτρης), αποφασίζει να πάει να κάνει μια καινούρια αρχή στην Αγιά της Λάρισας.
«Δεν ήταν καθόλου εύκολο», εξομολογείται. «Οι κλειστές κοινωνίες έχουν τους δικούς τους κανόνες, ωστόσο, αν ο ίδιος βρίσκεις κίνητρα και δεν περιμένεις από τους άλλους, θα βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις.

Εκείνο που χαρακτηρίζει όλα της τα προϊόντα είναι ο παραδοσιακός – «μαμαδίστικος» τρόπος παρασκευής τους (επιμένει να χρησιμοποιεί κανονικές κατσαρόλες και όχι βιομηχανικούς βραστήρες) και η έλλειψη οποιουδήποτε είδους χημικών συντηρητικών.

Παρόλο που δεν στέκεται λεπτό (ταυτόχρονα με το να είναι μαμά, και να μαγειρεύει μαζί με άλλες τρεις γυναίκες στη μεγάλη κουζίνα του εργαστηρίου της, έχει την ευθύνη των παραγγελιών και των αποστολών, των λογιστικών της επιχείρησης, των προμηθειών, του marketing, της διαχείρισης του HACCP κ.λ.π.) δεν αλλάζει τη ζωή της στο χωριό. Την θεωρεί πιο ανθρώπινη από εκείνη στην Αθήνα, την οποία πλέον επισκέπτεται ως τουρίστρια.

Τα προϊόντα γiαm ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα στα καλύτερα ντελικατέσεν και έχουν ξεκινήσει και συνεργασίες με ανάλογα καταστήματα στην Ευρώπη. Έχουν αρχίσει και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά να ασχολούνται με το εργαστήριο.

ο Κώστας Παπαχαραλάμπους βάζοντας την δημιουργικότητά του στην κουζίνα με καινούριες ιδέες και συνταγές και ο master της επικοινωνίας!!! Γιώργος Παπαχαραλάμπους ασχολείται με την πώληση και την εξάπλωση των γiαm.

Μια ωραία ιδέα λοιπόν που ξεκίνησε σαν επιθυμία και έκφραση δημιουργικότητας έγινε πράξη και πραγματικότητα για την ίδια και για τα παιδιά της, έχει εμπνεύσει ίσως κι άλλους να τολμήσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους και έχει παρασύρει και εμάς τους λάτρεις της γεύσης να παρακολουθούμε και να γευόμαστε τις ωραίες δημιουργίες της γiαm.