Κτήμα Βασιλείου

Κτήμα Βασιλείου

Η Εταιρία

Η ιστορία των κρασιών της οικογένειας Βασιλείου ξεκινά γύρω στο 1905 όταν ο Γιώργος Βασιλείου, ο παππούς, γέννημα-θρέμμα της περιοχής των Μεσογείων Αττικής, δημιουργεί ιδιόκτητους αμπελώνες για να φτιάξει το κρασί του και ο γιος του Παναγιώτης, συνεχίζει την τέχνη και την παράδοση της οικογένειας.
Ο Γιώργος Βασιλείου, στα τέλη της δεκαετίας 1980 δημιουργεί το οινοποιείο του Κτήματος Βασιλείου, στο Κορωπί, το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο της περιοχής. Το Κτήμα Βασιλείου είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα, με ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό (οριζόντια πιεστήρια, ανοξείδωτες ψυχωμένες δεξαμενές για τον έλεγχο των ζυμώσεων και την συγκράτηση πλούσιων αρωμάτων των κρασιών).
Αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης υπάρχουν οι κάβες παλαίωσης των κρασιών.
Στον τελευταίο όροφο του οινοποιείου δημιουργήθηκε μία μεγάλη αίθουσα οινικών εκδηλώσεων, όπου ένα πολυθέαμα αναδεικνύει τη μακρά οινική παράδοση της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεξιώσεις και συνέδρια, καθώς και για τη Λέσχη Φίλων του κρασιού που το τιμούν στις συχνές εκδηλώσεις και κυρίως το «Καρποθέρι», τη γιορτή του τρύγου, στο Κτήμα Βασιλείου.


Οι ιδιόκτητοι παραδοσιακοί αμπελώνες του Κτήματος Βασιλείου βρίσκονται στις πλαγιές της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου, σε μία επιφάνεια 150 στρεμμάτων και καλά στραγγιζόμενα ασβεστολιθικά και χαλκώδη εδάφη. Σε αυτούς καλλιεργούνται οι ποικιλίες σαββατιανό και ροδίτης, από τις οποίες παράγονται οι έντεκα διαφορετικές ετικέτες των κρασιών του κτήματος.
Για να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Γιώργου να φτιάξει ποιοτικά ερυθρά κρασιά, το Κτήμα Βασιλείου απέκτησε 100 στρέμματα αμπελώνα στη Νεμέα της Πελοποννήσου, όπου καλλιεργείται η γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ποικιλία Αγιωργίτικο και κατασκεύασε ένα οινοποιείο μοντέλο, στην περιοχή της Νεμέας.
Οι σημαντικότερες ετικέτες του κτήματος είναι στα μεν λευκά οι «Αμπελώνες Βασιλείου» και το «Fume Vassiliou» ενώ από τα ερυθρά ο «Hγεμών», το «Nemeion Estate» και το «Νεμέα Βασιλείου».

Φωτογραφίες