Κτήμα Χαρλαύτη

Κτήμα Χαρλαύτη

Η Εταιρία

Το 1934, ο Νίκος Αθανασιάδης (πατέρας της Άντας Χαρλαύτη), ένας από τους πλέον γνωστούς εξαγωγείς σουλτανίνας στις αρχές του 20ού αιώνα, αποφασίζει να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στο μεγάλο του πάθος: την αμπελοκαλλιέργεια. Διατηρώντας το υπάρχον οικογενειακό αγρόκτημα στις Αρχάνες Κρήτης, αγοράζει μια έκταση 120 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές της Πεντέλης, στην Σταμάτα Αττικής, μιας περιοχής γνωστής από τα αρχαία χρόνια ως αμπελότοπος. Ο Νίκος Αθανασιάδης θα χτίσει ένα πρωτοποριακό, για τα τότε δεδομένα, πέτρινο οινοποιείο, με υπόγειες στοές για την παλαίωση των κρασιών. Στη συνέχεια, καινοτομεί εμφιαλώνοντας τη μικρή μέχρι τότε παραγωγή του. Δεν είναι άλλη από την παραγωγή των γνωστών Αθανασιάδη Λευκός Ξηρός και Αθανασιάδη Ερυθρός Ξηρός, που τότε έφεραν την επωνυμία King Minos Λευκός Ξηρός και King Minos Ερυθρός Ξηρός. Οι πρώτες αυτές ετικέτες κυκλοφορούν στην αγορά το 1938.
Μετά το θάνατο του Νίκου Αθανασιάδη, την αναλαμβάνει η μόλις 16 ετών κόρη του Άντα. Μέχρι το γάμο της με τον Διογένη Χαρλαύτη το 1958 διατήρησε το κτήμα μόνη της. Το 1960 εκριζώνουν τα παλιά αμπέλια και προχωρούν σε πλήρη αναμπέλωση του κτήματος. Οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον είναι Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο.
Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα. Το 1997 η οικογένεια Χαρλαύτη αποκτά έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή του Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και στη συνέχεια στο Κούτσι Νεμέας. Στις περιοχές αυτές θα καλλιεργηθούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, η λευκή Μαλαγουζιά και αργότερα το Malbec.
Το οινοποιείο της Σταμάτας εκσυγχρονίζεται κι ένα νέο οινοποιείο κατασκευάζεται μέσα στον αμπελώνα της Νεμέας. Σήμερα, η οινοποιία Χαρλαύτη έχει πλέον καθιερωθεί ως μια σύγχρονη, ποιοτική οινοποιητική μονάδα, με μια σταθερά δυναμική παρουσία στο χώρο παραγωγής κρασιών υψηλών προδιαγραφών.
Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει το έργο του ιδρυτή με το ίδιο πάθος και γράφει τη δική της ιστορία.

 

Προϊόντα

Φωτογραφίες