Tips για την φύλαξη φιαλών κρασιού στην κάβα μας
Σε περίπτωση που διατηρείτε φιάλες κρασιού στο σπίτι σας, με σκοπό να τις ανοίξετε σε μια γιορτή ή σε μια ειδική περίπτωση, καλό θα είναι να γνωρίζετε μερικά στοιχεία για τη φύλαξη των κρασιών.
Το κρασί θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερή και σταθερή θερμοκρασία χωρίς εναλλαγές κρύου και ζέστης, με ιδανική θερμοκρασία από τους 10⁰C έως 15⁰C.
Η φύλαξη θα πρέπει να γίνεται σε σκοτεινό και υγρό χώρο αποθήκευσης καθώς το φως δεν είναι ο καλύτερος φίλος του κρασιού. Σημαντικό επίσης είναι η φιάλη να παραμένει σε πλάγια θέση, ώστε να διατηρείται ο φελλός υγρός και να αποτραπεί το στέγνωμα του, γεγονός που θα κρατήσει το οξυγόνο μακριά και το κρασί χωρίς να υποστεί οξείδωση. Αυτό ισχύει για μπουκάλια που έχουν σφραγιστεί με φυσικό φελλό. Όταν υπάρχει συνθετικός φελλός ή βιδωτό πώμα, τότε τα μπουκάλια μπορούν να αποθηκευτούν όρθια.
Τέλος, για την αποτελεσματικότερη διατήρηση των φιαλών που εμφιαλώνουμε μόνοι μας, χωρίς καψύλιο, καλό θα είναι να λιώσουμε κερί σε μεταλλικό σκεύος στο μάτι της κουζίνας, και κατόπιν, να βουτήξουμε το πάνω μέρος της φιάλης ώστε ο φελλός να σκεπαστεί ολόκληρος. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος σφραγίσματος των μπουκαλιών.