Σε ποια θερμοκρασία σερβίρεται το κρασί;
Στον ελληνικό, ζεστό καιρό βλέπουμε πλέον όλο και πιο συχνά σαμπανιέρες ή παγοκύστες πάνω στα τραπέζια αλλά και ειδικά ψυγεία στα καλά εστιατόρια.
Η σωστή μεταχείριση του κρασιού μας οδηγεί σε μεγαλύτερη απόλαυση και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του.
Για χρόνια επικρατούσε η άποψη πως το κρασί θα πρέπει να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Η άποψη αυτή ήταν σωστή αν κατανοήσουμε πως πριν από μερικούς αιώνες στη Γαλλία, όπου σερβιριζόταν ένα κρασί, η μέση θερμοκρασία ενός δωματίου χωρίς θέρμανση ήταν στην καλύτερη περίπτωση γύρω στους 15 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως θερμοκρασία δωματίου τους 22+ που επικρατούν στην Ελλάδα ειδικά από την άνοιξη και μετά. Έτσι, στο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι με θερμοκρασία κοντά στους 35οC το κρασί βρίσκεται υπό συνθήκες «βρασμού».
Η μέση θερμοκρασία, στην οποία θα πρέπει να σερβίρεται ένα κρασί είναι οι 12οC-14οC ανεξαρτήτως χρώματος. Μπορούμε όμως να σερβίρουμε ελαφρώς πιο υψηλά, φτάνοντας τους 16-18οC, ένα κόκκινο κρασί για να αναδείξουμε τη στυφάδα και τις τανίνες του, και ελαφρώς πιο χαμηλά, στους 10-12οC, ένα λευκό για να αναδείξουμε την οξύτητα του. Επίσης, μπορούμε να ακολουθήσουμε την πρόταση του παραγωγού όταν αυτή υπάρχει.
Είναι καλό λοιπόν, ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, να χρησιμοποιούμε σαμπανιέρα ακόμη και για τα κόκκινα κρασιά διατηρώντας τα δροσερά.