Πώς σβήνουμε μια φωτιά από λάδι;
Η ασφάλεια στην κουζίνα είναι πρωταρχικό μέλημα για κάθε μάγειρα ανεξάρτητα εάν είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης. Μπορεί μια απρόσεκτη κίνηση, λίγο λάδι που χύθηκε, μια στιγμιαία αμέλεια να γίνουν η αιτία να αρπάξει φωτιά η κουζίνα μας. Τη στιγμή αυτή δεν χρειάζεται πανικός αλλά γνώση.
Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε νερό, καθώς το λάδι θα πεταχτεί και το πιο πιθανό θα είναι να επεκταθεί η φωτιά και να πάθουμε εγκαύματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να σκεπάσουμε τη φωτιά με ένα μεταλλικό καπάκι. Στην περίπτωση αυτή μειώνουμε το οξυγόνο που τρέφει τη φωτιά και αποτρέπουμε την εξάπλωση του λαδιού.
Ο πιο σωστός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε πυροσβεστήρα ξηρής σκόνης, ειδικά σε επαγγελματικές ή οργανωμένες κουζίνες όπου υπάρχει μεγαλύτερος και πιο ευαίσθητος εξοπλισμός. Εάν όμως δεν υπάρχει πυροσβεστήρας, τότε μια ακόμη λύση είναι να ρίξουμε όσο περισσότερο αλάτι μπορούμε απευθείας πάνω στη φωτιά. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να θυμόμαστε πως χρειάζεται πολύ αλάτι.