Πώς ελέγχουμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα;
Οι μαρμελάδες ξεκίνησαν ως τεχνική αξιοποίησης και αποθήκευσης των φρέσκων φρούτων κάθε εποχής με σκοπό την διατήρηση τους για μεγαλύτερο διάστημα. Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών, μαρμελάδα φράουλα, μαρμελάδα σύκο … Εκτός από την απόλαυση της γεύσης η παραγωγή μαρμελάδας προσφέρει και την ικανοποίηση της παρασκευής. Εντούτοις, οι σπιτικές μαρμελάδες έχουν κόπο, μεράκι, αλλά χρειάζονται και προσοχή, καθώς υπάρχει η περίπτωση μια μαρμελάδα να μην δέσει στο βράσιμο.
Ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να ελέγξουμε εάν έχει δέσει η μαρμελάδα μας είναι να βάλουμε λίγη από τη μαρμελάδα σε ένα πιάτο και να την χωρίσουμε με ένα κουταλάκι. Εάν ξανασμίξει, τότε χρειάζεται ακόμη δέσιμο, ενώ αν παραμείνει χωρισμένη τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.