Είναι απαραίτητη η μετάγγιση του κρασιού σε καράφα;
Η μετάγγιση σε καράφα είναι απαραίτητη κυρίως σε δύο περιπτώσεις:
- Για να αναπνεύσει το κρασί μετά την πολύμηνη παραμονή του στο μπουκάλι χωρίς οξυγόνο. Ένα κρασί που αναπνέει, ανακτά τα αρωματικά του χαρακτηριστικά και αναδεικνύει καλύτερα τον οινικό του χαρακτήρα.
- Ο δεύτερος λόγος μετάγγισης είναι για να διαχωριστεί το ίζημα από το κρασί. Αν και τα σύγχρονα κρασιά είναι όλο και πιο καθαρά λόγω του φιλτραρίσματος και της διαδικασίας σταθεροποίησης, εντούτοις η πολύχρονη παραμονή ενός κρασιού παλαίωσης στο μπουκάλι ενδέχεται να δημιουργήσει ελάχιστο ίζημα. Έτσι καλό είναι, ειδικά στα κόκκινα κρασιά παλαίωσης, να μεταγγίζουμε αργά και σταθερά το περιεχόμενο της φιάλης σε μια καθαρή γυάλινη κανάτα.
Η εμπειρία δείχνει πως οι γυάλινες κανάτες με μακρύ, στενό λαιμό και φαρδύ πάτο βοηθούν στον κατάλληλο αερισμό και στην ανάδειξη των αρωματικών χαρακτηριστικών των κόκκινων κρασιών.
(Visited 97 times, 1 visits today)