Tα μυστικά του καλού εσπρέσο
Η προέλευση, η ποικιλία και το είδος του καφέ θα πρέπει να επιλέγονται με βάση το προσωπικό γούστο του καθενός. Υπάρχουν όμως και κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του.
Ένας καλός καφές είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοκομμένος, καθώς 24 ώρες μετά το άλεσμά του ξεκινά η αποδυνάμωσή του. Έτσι, ο τρόπος φύλαξης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη του καφέ. Ο καφές απεχθάνεται το φως, τον αέρα, τη ζέστη και την υγρασία. Καλό είναι να προτιμούμε κόκκους καφέ, τους οποίους θα αλέσουμε μόνοι μας, καθώς στους κόκκους είναι μικρότερη η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα και συνεπώς είναι μικρότερη η οξείδωση.
Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το νερό. Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη γεύση του καφέ, ενώ η παρατεταμένη επαφή του νερού με τον καφέ τον πικρίζει. Έτσι, για την παρασκευή ενός καφέ εσπρέσο η ιδανική ροή είναι 30ml σε 30 δευτερόλεπτα. Η συνιστώμενη δόση είναι 7g καφέ για 30ml νερό. Η ιδανική θερμοκρασία για την παρασκευή ενός καλού εσπρέσο είναι 90-96 οC.