Πώς πρέπει να λιώνουμε τη σοκολάτα για τα γλυκά μας;
Ο σωστός χειρισμός της σοκολάτας είναι σημαντικός για το αποτέλεσμα και καλό είναι να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις για να μην την καταστρέψουμε. Κυρίως χρησιμοποιούνται δύο τρόποι για να λιώσουμε τα κομμάτια της σοκολάτας: ο φούρνος μικροκυμάτων και το μπαιν μαρί.
Στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να προσέξουμε να λιώνουμε τη σοκολάτα σε διαστήματα των 30” και να ελέγχουμε συνεχώς τη θερμοκρασία. Η μαύρη σοκολάτα θα πρέπει να λιώνει σε θερμοκρασία 55-58οC (προσοχή όχι παραπάνω), ενώ η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος στους 45-50οC, αλλιώς θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά τους.
Το μπαιν μαρί, δηλαδή η χρήση ζεστού νερού, χρειάζεται πολλή προσοχή και αυτό γιατί το νερό είναι επικίνδυνος εχθρός της, καθώς δεν πρέπει να έρθει με τίποτα η σοκολάτα σε επαφή με νερό ή ατμό.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βράσετε ξεχωριστά το νερό σε ένα δοχείο, και αφού το καλύψετε με μια πετσέτα, βυθίστε το δοχείο με τη σοκολάτα που θέλετε να λιώσετε και ξεκινήστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει τελείως. Έτσι, αποτρέπετε τους υδρατμούς να έρθουν σε επαφή με τη σοκολάτα και να την καταστρέψουν.