Αγιωργίτικο, το πολυδύναμο
Το Αγιωργίτικο είναι μία από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό αμπελώνα.
Κομψό, με γευστική φρεσκάδα και αρωματική ένταση, το Αγιωργίτικο είναι μία ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας και δίνει κρασιά με χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ΝΕΜΕΑ. Στην περιοχή της Νεμέας άλλωστε οφείλει και το όνομά του, καθώς παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Οι βελούδινες τανίνες , το βαθύ κόκκινο χρώμα και τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων που το χαρακτηρίζουν, έχουν κάνει το κρασί από Αγιωργίτικο αγαπητό και δημοφιλές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Αγιωργίτικο χαρακτηρίζεται και ως πολυδύναμη ποικιλία, καθώς μπορεί να δώσει κρασιά διαφορετικών τύπων: από νεαρά ξηρά έως παλαιωμένα κόκκινα και από τριανταφυλλένια δροσερά ροζέ έως δυνατά γλυκά κρασιά. Επιπλέον έχει την ικανότητα να συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες (όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah κ.ά.), δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Τα ροζέ κρασιά από Αγιωργίτικο ταιριάζουν υπέροχα με τα λαδερά μαγειρέματα της ελληνικής κουζίνας (γεμιστά, μπάμιες, φασολάκια), αλλά και με τα γλυκόξινα πιάτα της ασιατικής κουζίνας.
Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο ισορροπούν υπέροχα δίπλα σε αρνί γιουβέτσι, μπακαλιάρο πλακί, γαρίδες σαγανάκι, μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας. Ενώ μια παλαιωμένη Νεμέα είναι τέλεια με λουκάνικα ψητά, αρνί ψητό, σουτζουκάκια, μοσχάρι κοκκινιστό ή κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες.
Επίσης απολαυστικό είναι το Αγιωργίτικο κρασί δίπλα σε μια γραβιέρα Νάξου, καπνιστό ζαμπόν, ή προσούτο.
Τα επιδόρπια κρασιά από Αγιωργίτικο είναι εξαιρετικά, για να συνοδεύσουν κέικ με αποξηραμένα φρούτα ή μους σοκολάτας.