Πως φτιάχνουμε μια πιατέλα τυριών
Η πιατέλα τυριών και αλλαντικών αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα πιάτα για να απολαύσουμε ένα κρασί, είτε βρισκόμαστε σε ένα wine bar είτε στο σπίτι. Η πιατέλα ή το πλατό των τυριών είναι μια καλή και εύκολη λύση για κέρασμα, όταν έχουμε καλεσμένους. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή και το στήσιμο των τυριών είναι σημαντική, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας καταστρέψει τη γεύση του κρασιού.
Καλό θα είναι να στήνουμε την πιατέλα μας με τα τυριά να ακολουθούν τη φορά των δεικτών του ρολογιού και σύμφωνα με το είδος, τη γεύση, το άρωμα και τα μπαχαρικά που περιέχουν. Ένας γενικός και βασικός κανόνας είναι να ξεκινούμε από τα πιο ντελικάτα τυριά και να τελειώνουμε με τα πιο έντονα. Έτσι, μια ασφαλής σειρά είναι: απαλό τυρί, χλωρό μαλακό τυρί, χλωρό κατσικίσιο, σκληρό τυρί, ώριμο κατσικίσιο τυρί, μαλακό τυρί με κρούστα και έντονη γεύση, πικάντικο τυρί.