Η χρήση της νωπής μαγιάς
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε νωπή μαγιά αντί για ξηρή, ακολουθώντας όμως όσα ξέραμε για τη χρήση της ξηρής. Η νωπή μαγιά απαιτεί διαφορετικό χειρισμό και κυρίως διαφορετική θερμοκρασία διάλυσης.
H αναλογία ξερής με νωπή μαγιά είναι 1 προς 3 (τα 10 γρ. ξερή μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με 30 γρ. νωπή). H ιδανική θερμοκρασία συντήρησης της νωπής μαγιάς είναι οι 4°C και δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε απευθείας από το ψυγείο αλλά να την αφήνουμε για λίγα λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Η σωστή θερμοκρασία νερού για να τη διαλύσουμε είναι οι 35°C.
Λίγη ζάχαρη θα βοηθήσει τη μαγιά να δράσει πιο γρήγορα, αντίθετα από το αλάτι που θα την επιβραδύνει, ενώ σε μεγάλη ποσότητα ενδέχεται και να καταστρέψει τις ιδιότητες της.