Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο ζυμαρικό για κάθε σάλτσα;
Είμαστε… μακαρονάδες και τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη του! Μπορεί πράγματι ένα ζυμαρικό να κρύβει νοστιμιά μέσα του, αλλά χρειάζεται και μία σάλτσα να το απογειώσει. Όχι όμως οποιαδήποτε σάλτσα με όποιο ζυμαρικό. Σε αυτή τη συνεχή αναζήτηση της τέλειας γευστικής ισορροπίας ο ιδανικός συνδυασμός ζυμαρικού και σάλτσας παίζει ρόλο καταλυτικό.
Εδώ παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για ένα τέλειο pasta & sauce pairing:
Μακριά και λεπτά
Τα μακριά και λεπτά ζυμαρικά (σπαγγέτι, λινγκουΐνι, ταλιολίνι) θέλουν απλές σάλτσες, ακόμη και χωρίς καθόλου κομμάτια λαχανικών ή αλλαντικών, που θα διατηρήσουν την απλή φόρμα τους και θα αναδείξουν τη λεπτή γεύση τους, όπως:
- Απλές σάλτσες με βάση τα μεσογειακά μυρωδικά και το ελαιόλαδο (πέστο βασιλικού, πέστο μαϊντανού, aglio & olio)
- Σάλτσες ντομάτας
- Ελαφριές κρεμώδεις σάλτσες (spaghetti με μανιτάρια και τρούφα)
- Light σάλτσες θαλασσινών (linguini με μύδια, αχιβάδες, καραβίδες, αστακό, αχινοσαλάτα και αυγοτάραχο)
Μακριά και χοντρά
Τα μακριά και χοντρά ζυμαρικά, όπως το χοντρό μακαρόνι και τα λαζάνια, είναι κατάλληλα για πιο ρουστίκ μαγειρέματα, καθώς εδώ θα εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες επιφάνειες, ώστε η πληθωρική σάλτσα να εισχωρήσει μέσα τους:
- Παστίτσιο
- Κόκορα κρασάτο
- Μοσχάρι κοκκινιστό
Κυματοειδή
Τα μακριά και κυματοειδή ζυμαρικά (παπαρδέλες, πέτουρα, λαζάνια, ταλιατέλες,) συνδυάζονται με πλούσιες σάλτσες κρεατικών αλλά και κρεμώδεις, ώστε να καλύψει η σάλτσα την επιφάνειά τους και να δώσει επιπλέον γεύση στο ζυμαρικό. Προτεινόμενες σάλτσες:
- Καρμπονάρα
- Σάλτσα μανιταριών
- Σάλτσα κιμά
- Κρέας κοκκινιστό
Μικρά και σπειροειδή
Τα μικρόσχημα ζυμαρικά με σπείρες (βιδάκια, στριφτάρια, casarecce, καμπανούλες) είναι ιδανικά για:
- Κρύες σαλάτες με λαχανικά
- Τονοσαλάτες ή σαλάτες με ψαρικά
- Smoothy σάλτσες, όπως σάλτσα pesto
- Πλούσιες σάλτσες με κρέμα ή αλλαντικά
Μικρά και κοντά
Τα μικρά και κοντά ζυμαρικά (πέννες, ριγκατόνι, κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι) ταιριάζουν με πυκνές σάλτσες που θα εισχωρήσουν μέσα τους και θα χαρίσουν έξτρα γεύση στην κάθε πηρουνιά, όπως:
- Σάλτσες με λαχανικά (primavera, αραμπιάτα)
- Ραγού
- Bolognese
Παραδοσιακά ελληνικά
Το κριθαράκι, το χυλοπιτάκι, το κοφτό μακαρονάκι, το κους κους είναι ιδανικά για να φτιάξουμε:
- Γιουβέτσι
- Σούπες
- Κοκκινιστό κρέας στην κατσαρόλα
- Κόκκορα κρασάτο
- Κριθαρότο
Γεμιστά
Τα ραβιόλια και τα τορτελίνια απαιτούν επιλογές πολύ… light, καθώς το περιεχόμενο της γέμισης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το ύφος της σάλτσας. Μία ελαφριά και διακριτική σάλτσα, π.χ. με βούτυρο ή ελαιόλαδο, θα δώσει χώρο στο γεμιστό ζυμαρικό να απελευθερώσει τη γεύση του.
Καλή όρεξη και την επόμενη φορά που θα ετοιμάζετε σάλτσα για τα ζυμαρικά σας θυμηθείτε, ότι πέρα από τη σάλτσα και το σχήμα, η ποιότητα του ίδιου του ζυμαρικού παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του τελικού πιάτου.