Μαύρη Τρούφα, το πιο περιζήτητο ελληνικό μανιτάρι
Η ελληνική μαύρη τρούφα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως και μία εξαιρετική ιδέα για ένα gourmet δώρο. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, σαν φάρμακο, αλλά και σαν αφροδισιακό ήταν γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και μεγαλώνει στις ρίζες δένδρων, όπως το πουρνάρι, η φουντουκιά, η βελανιδιά. Έχει σχήμα κονδύλου, το μέγεθός της είναι συνήθως σαν καρύδι, αλλά μπορεί να γίνει και 4 φορές μεγαλύτερο. Η συλλογή της γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα, που την εντοπίζουν χάρη στη δυνατή τους όσφρηση.
Η αυτοφυής μαύρη τρούφα είναι περιζήτητη για το σαγηνευτικό, σχεδόν εθιστικό άρωμα και τη μοναδικά λεπτή γεύση της. Η μαύρη τρούφα είναι ένα μανιτάρι που δεν μαγειρεύεται. Κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες ταιριάζει υπέροχα πάνω σε τηγανητά αυγά και ομελέτες. Λίγες φέτες μαύρης τρούφας αρκούν για να απογειώσουν γευστικά ένα ριζότο, μία σούπα ή ένα πιάτο ζυμαρικών με λευκή σάλτσα.
Αν θέλουμε όμως να απολαμβάνουμε γεύση και άρωμα μαύρης τρούφας όλο το χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε βαζάκια με λεπτές φέτες τρούφας διατηρημένες σε λάδι, αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν carpaccio τρούφας. Επίσης μπορούμε να βρούμε αλάτι με τρούφα, αλλά και ελαιόλαδο αρωματισμένο με τρούφα, το γνωστό τρουφόλαδο, για θεσπέσιο άρωμα μαύρης τρούφας.