Ξινόμαυρο, η στιβαρή και αρωματική ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα
Το Ξινόμαυρο, η εμβληματική ερυθρή ποικιλία του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρει στιβαρά κρασιά υψηλής ποιότητας, με μεγάλη πολυπλοκότητα, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή των οινόφιλων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το Ξινόμαυρο θα το συναντήσουμε κυρίως σε Νάουσα, Γουμένισα, Αμύνταιο και Ραψάνη, αλλά και σε Γρεβενά, Σιάτιστα, Βελβεντό, Άγιο Όρος, Γιάννενα, Καστοριά, Μαγνησία και Τρίκαλα. Πρόκειται για μια αρκετά ζωηρή και παραγωγική ποικιλία που σχηματίζει μετρίου μεγέθους σταφύλια, με παχύ μπλε-μαύρο φλοιό, σε πυκνό τσαμπί. Το Ξινόμαυρο συμμετέχει σε Οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, όπως ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και σε ορισμένους Οίνους ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).
Τα κρασιά από Ξινόμαυρο σταφύλι χαρακτηρίζονται από:
– διαυγές ρουμπινί χρώμα
– μέτριο σώμα
– αρώματα που θυμίζουν πελτέ ντομάτας, ελιά, αποξηραμένα φρούτα, πιπέρι ή καπνό
– πλούσια γεύση
– έντονες τανίνες
– υψηλή οξύτητα
Η υψηλή οξύτητα και οι στιβαρές τανίνες των κρασιών από Ξινόμαυρο καθιστούν απαραίτητη την παλαίωσή τους σε δρύινα βαρέλια.
Τα ξηρά κόκκινα κρασιά από Ξινόμαυρο ταιριάζουν υπέροχα δίπλα σε κρέατα μαγειρεμένα με πλούσιες κρασάτες ή μπαχαρένιες σάλτσες, όπως μοσχάρι κοκκινιστό, λαγό στιφάδο, σουτζουκάκια, σπετζοφάι. Ένα στιβαρό Ξινόμαυρο επίσης θα ισορροπήσει τη λιπαρότητα ενός κρέατος, όπως τα αρνίσια παϊδάκια. Τα παλαιωμένα Ξινόμαυρα συνοδεύουν πιάτα με κυνήγι ή με άγρια μανιτάρια. Εξίσου απολαυστικό είναι το Ξινόμαυρο δίπλα σε παλαιωμένα κίτρινα τυριά ή σε τυριά με τρούφα.
Τα ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τα λαδερά μαγειρέματα της ελληνικής κουζίνας (γεμιστά, μπάμιες, φασολάκια), αλλά και τις μακαρονάδες με σάλτσα ντομάτας, τις γαρίδες σαγανάκι ή τα καπνιστά ψάρια όπως πέστροφα και σολωμό.
Τέλος, τα αφρώδη κρασιά από Ξινόμαυρο είναι συναρπαστικά μαζί με φρουτοσαλάτες ή ελαφριά επιδόρπια με φρούτα, όπως μια τάρτα με σύκα ή φράουλες.