Ρίγανη, το πιο χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής φύσης
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος (λαμπρότητα), φυτό δηλαδή που λαμπρύνει το βουνό.
Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό που χαρακτηρίζει την ελληνική φύση. Έχει πράσινα στρογγυλά φυλλαράκια, μικροσκοπικά λευκά άνθη και ασύγκριτο άρωμα. Φυτρώνει στις ορεινές βουνοπλαγιές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στα πετρώδη εδάφη των νησιών. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια, συμβόλιζε τη χαρά και την ευτυχία.
Η πικάντικη γεύση της ελληνικής ρίγανης ταιριάζει σχεδόν παντού: σε χωριάτικη σαλάτα, σε τηγανητές πατάτες, σε θρυμματισμένη φέτα, σε βραστά κολοκυθάκια, σε ψητά λαχανικά, σε σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά και πίτσα, σε ψητά φούρνου, σε λαδολέμονο για κρέας ή ψάρι, σε ψητό χταποδάκι.