Ριζότο με Μανιτάρια του Δάσους
akros food
Τα άγρια, αποξηραμένα μανιτάρια από τα ελληνικά δάση χαρίζουν συναρπαστικά αρώματα και γήινες γευστικές νότες σε ένα πιάτο υψηλής γαστρονομικής & διατροφικής αξίας.
Συστατικά
-
30 γρ. ποικιλία αποξηραμένων μανιταριών του δάσους
-
30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα
-
1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο
-
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
1/2 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
-
1/2 λ. ζεστό ζωμό κρέατος
-
1/2 λ. χλιαρό νερό
-
1-2 ξερά κρεμμύδιαψιλοκκομένα
-
λίγο φρέσκο βούτυροκατσικίσιο ή πρόβειο
-
λίγο μαϊντανόψιλοκομμένο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Ποικιλία του Δάσους Αποξ. 30g – Μανιτάρια Δίρφυς
Βασιλομανίταρα (Porcini) Αποξ. 30g – Μανιτάρια Δίρφυς
Ρύζι Καρολίνα BIO 500g – Βιοβλαστός
Koronis Extra Virgin Olive Oil 750ml – Olymp
Σαββατιανό Λευκός 750ml – Οινοποιία Μεγαπάνος
Tips
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα ή Σαν Μιχάλη Σύρου.
Συνοδευτικό ποτό
Η ισορροπημένη οξύτητα και το πλούσιο σώμα του Σαββατιανό Λευκός 750ml – Οινοποιία Μεγαπάνος θα «δέσουν» θαυμάσια με το ριζότο μανιταριών.
Σε ένα βαθύ μπολ με ½ λίτρο χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια για 30 λεπτά περίπου.
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Στραγγίζουμε καλά τα μουλιασμένα μανιτάρια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο.
Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αναμιγνύουμε το νερό από τα μουλιασμένα μανιτάρια με το ζωμό. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ζωμό στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτουμε άλλο ένα φλυτζάνι ζωμό και συνεχίζουμε τη διαδικασία κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός από το ρύζι και μέχρι να έχουμε ένα ωραία χυλωμένο ριζότο.
Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα μανιτάρια και το βούτυρο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό γαρνίροντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συστατικά
30 γρ. ποικιλία αποξηραμένων μανιταριών του δάσους | |
30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα | |
1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο | |
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | |
1/2 φλ. κρασί λευκό, ξηρό | |
1/2 λ. ζεστό ζωμό κρέατος | |
1/2 λ. χλιαρό νερό | |
1-2 ξερά κρεμμύδια | |
λίγο φρέσκο βούτυρο | |
λίγο μαϊντανό | |
Αλάτι | |
Πιπέρι |