Λαδένια Φολεγάνδρου
Δήμητρα Δεκαβάλα, μαγείρισσα του ξενοδοχείου Vrahos, Καραβοστάσης Φολεγάνδρου
Γνήσια γεύση κυκλαδίτικη με χρώμα και άρωμα. Η λαδένια λέγεται ότι είναι η πρώιμη πίτσα που «υιοθετήθηκε» από τους Ενετούς, απλά εκείνοι την επαύξησαν χρησιμοποιώντας τα δικά τους υλικά, αλλαντικά και τυριά.
Συστατικά
-
1 ½ φλιτζάνι Νερό
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
-
3-4 τεμ. ώριμες ντομάτεςκομμένες σε χονδρές φέτες
-
2 τεμ. κρεμμύδια ξεράκομμένα σε λεπτές φέτες
-
αλάτι θαλασσινό
-
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
-
ρίγανη
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Αλεύρι Χωριάτικο BIO 1Kg – Βιοβλαστός
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Blend BIO 250ml – Sotirale Family
Πιπέρι Μαύρο BIO 100g – Βιοβλαστός
Ρίγανη Τριμμένη BIO 40g – Φεραία Γη
Tips
Στη λαδένια μπορείτε να βάλετε και κάπαρη, καπαρόφυλλα, να τη ραντίσετε με ούζο και μπορείτε να βάλετε και λίγο τυράκι τριμμένο.
Συνοδευτικό ποτό
Ένα ποτήρι δροσερό Σαββατιανό Λευκός 750ml – Οινοποιία Μεγαπάνος δένει αρμονικά.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά με λίγο νερό.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει υφή λαστιχένια και απαλή τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα.
Περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ. Ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο και την βάζουμε στο ταψί που το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Περιχύνουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αραδιάζουμε όλα τα υλικά πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε την λαδένια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη.
Βγάζoυμε την λαδένια από το φούρνο και την σερβίρουμε σε κομμάτια.
Συστατικά
1 ½ φλιτζάνι Νερό | |
1 φακελάκι ξηρή μαγιά | |
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | |
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό | |
3-4 τεμ. ώριμες ντομάτες | |
2 τεμ. κρεμμύδια ξερά | |
αλάτι θαλασσινό | |
φρεσκοτριμμένα πιπέρια | |
ρίγανη |