
Αυθεντική Ιταλική Πανακότα
Σωτήρης Λασκαρίδης, pastry chef, Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος
Ένα γλυκό δροσερό και καλοδεχούμενο από όλους. Πανακότα σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά γλυκά της Ιταλικής γαστρονομίας.
Συστατικά
-
12 γρ. φύλλα ζελατίνης
-
125 ml φρέσκο γάλα
-
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
-
130 γρ. κουβερτούρα σοκολάτασε μικρά κομμάτια
-
750 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-
Για το φινίρισμα
-
1 σφηνάκι πετιμέζι
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Golden Black Πετιμέζι BIO 250ml – Golden Black
Ζάχαρη Demerara ΒΙΟ 500g – Βιοβλαστός
Tips
Σαν topping μπορούμε εναλλακτικά να βάλουμε σοκολάτα, μαστίχα, εσπεριδοειδή, γλυκάκια του κουταλιού, αλλά και φρούτα του δάσους.
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα μέχρι η θερμοκρασία να φθάσει στους 60ο C.
Σουρώνουμε ανάμεσα στα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης για να φύγουν τα πολλά νερά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το μείγμα του γάλακτος και ρίχνουμε την ζελατίνη ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε την πανακότα στα ποτήρια ή φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζουμε από το ψυγείο και βγάζουμε την πανακότα από τα φορμάκια.
Αν το πετιμέζι είναι παχύρευστο, το διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Με αυτό το ελαφρύ σιρόπι πετιμεζιού περιχύνουμε την πανακότα μας.
Συστατικά
12 γρ. φύλλα ζελατίνης | |
125 ml φρέσκο γάλα | |
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή | |
130 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα | |
750 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά | |
Για το φινίρισμα |
|
1 σφηνάκι πετιμέζι |