Χταπόδι με Γλυκό Κρασί
Μπάμπης Θεοχάρης Executive chef, Χίος
Μια γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας της Χίου που παίζει με νότες γλυκές αλλά και πικάντικες.
Συστατικά
-
1 τεμ. χταπόδι2-2 ½ κιλά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
-
500 ml ζεστό νερό
-
2 φύλλα δάφνης
-
200 ml ξίδι λευκό
-
150 ml ελαιόλαδο
-
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
-
300 γρ. κέτσαπ ντομάτας
-
50 γρ. πουρές σκόρδου
-
100 γρ. σάλτσα γούστερ
-
400 ml κρασί Μαυροδάφνη
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμ. Λευκοσίδηρο 500ml – Olymp
Ξύδι Λευκό 500ml – Οξοποιία Vattis (Star)
Δάφνη BIO 10g – Aroma Farms
Κέτσαπ Σπιτική Κλασική 280g – Dolopia
Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Ερυθρός Γλυκύς 500ml – Οινοποιείο Παρπαρούση
Tips
Δένει αρμονικά με πουρέ πατάτας, αλλά και με πατατούλες τηγανητές.
Συνοδευτικό ποτό
Συνοδεύουμε με ένα ξεχωριστό γλυκό, ελληνικό κρασί με «στόμα» γεμάτο, γλυκύτητα και οξύτητα, όπως Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Ερυθρός Γλυκύς 500ml – Οινοποιείο Παρπαρούση
Σε βαθιά κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χταπόδι σε ελάχιστο νερό με τα φύλλα δάφνης, το ξίδι και το ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε λίγο από τον ζωμό.
Κόβουμε τα πλοκάμια στα δύο ή αν θέλουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Στον ζωμό προσθέτουμε την κέτσαπ ντομάτας, τον πουρέ σκόρδου, τη σάλτσα γούστερ και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε τη Μαυροδάφνη και το χταπόδι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά, μέχρι να γλασαριστεί και σερβίρουμε.
Συστατικά
1 τεμ. χταπόδι | |
500 ml ζεστό νερό | |
2 φύλλα δάφνης | |
200 ml ξίδι λευκό | |
150 ml ελαιόλαδο | |
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ |
|
300 γρ. κέτσαπ ντομάτας | |
50 γρ. πουρές σκόρδου | |
100 γρ. σάλτσα γούστερ | |
400 ml κρασί Μαυροδάφνη |