Χταπόδι Κρασάτο
Ομάδα σύνταξης akros
Ένας υπέροχος θαλασσινός μεζές!
Συστατικά
-
1 μεγάλο χταπόδι
-
2 τμχ. κρεμμύδια ξεράψιλοκομμένα
-
1 φλυτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
-
½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
-
2 φλυτζ. τσαγιού χυμός ντομάτας
-
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
-
2 δαφνόφυλλα
-
2 - 3 κόκκους μπαχάρι
-
λίγο Θυμάριαποξηραμένο
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ (από akros.gr)
Sotirali BIO Blend – Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Αθηνολιά Κορωνέικη Ψυχρής Έκθλιψης ΒΙΟ 750ml – Sotirale Family
Χωριάτικη Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας 700g – Γεννά την Παράδοση
Θυμάρι 50g – Άρωμα Βουνού
Δάφνη BIO 10g – Aroma Farms
Star Ξύδι Kόκκινο 500ml – Οξοποιία Vattis (Star)
TIPS
Μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασάτο χταπόδι με χωριάτικο ψωμί, με πουρέ πατάτας ή με φάβα.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΤΟ
Η πλούσια σάλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά της συνταγής αναζητούν ένα κρασί με πλούσιο και πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο και έντονες στρογγυλεμένες τανίνες, όπως το Grande Reserve Νάουσα Μπουτάρη – ΠΟΠ Νάουσα Ερυθρός Ξηρός Ξινόμαυρο (2016) 750ml – Οινοποιεία Μπουτάρη
Αφαιρούμε από το χταπόδι τα μάτια και το στόμα και το πλένουμε πολύ καλά.
Σε μία κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι βράζουμε το χταπόδι με τα υγρά του για 30 λεπτά περίπου. Μετά προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι. Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει.
Μόλις βράσει, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το σουρώνουμε από τη σάλτσα του και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη σάλτσα από το χταπόδι, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το θυμάρι και βράζουμε για 10-15 λεπτά.
Ρίχνουμε το χταπόδι στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε το χταπόδι σαν μεζέ και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.
Συστατικά
1 μεγάλο χταπόδι | |
2 τμχ. κρεμμύδια ξερά | |
1 φλυτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | |
1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί | |
½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι | |
2 φλυτζ. τσαγιού χυμός ντομάτας | |
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές | |
2 δαφνόφυλλα | |
2 - 3 κόκκους μπαχάρι | |
λίγο Θυμάρι | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |