Ραβανί με Μαστίχα και Γλυκό Κουταλιού
Εστιατόριο ΕΜΠΟΡΕΙΟ, Μαύρα Βόλια, Χίος
Ένα παραδοσιακό γλυκό με άρωμα μαστίχας, μανταρινιού και πορτοκαλιού που περιχύνουμε με το αγαπημένο γλυκό του κουταλιού.
Συστατικά
-
1 1/3 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
-
1 1/3 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 1/3 ζάχαρη καστανή
-
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
-
1/2 ποτήρι γάλα
-
5 τεμ. αυγό
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ.γ. μαστίχασε σκόνη
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
3 ποτήρια ζάχαρη άχνη
-
3 ποτήρια Νερό
-
1 φλούδα λεμονιού
-
1 φλούδα μανταρινιού
-
2 κ.σ χυμός λεμονιού
-
2 κ.σ χυμός χιώτικου μανταρινιού
-
3 κ.γ βούτυρο
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
-
100 γρ. αμυγδαλόψιχα
-
50 γρ. γλυκό κουταλιού
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Αλεύρι Χωριάτικο BIO 1Kg – Βιοβλαστός
Ζάχαρη Demerara ΒΙΟ 500g – Βιοβλαστός
Γλυκό Κουταλιού Περγαμόντο 460g – Iamvi
Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι 260g- Iamvi
Tips
Μπορούμε να συνοδέψουμε το γλυκό μας με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να “αφρατέψουν”.
Χτυπάμε τα αβγά σε στεγνό και καθαρό κάδο του μίξερ με το σύρμα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης σιγά-σιγά ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη μαστίχα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το μείγμα αλευριού, κουταλιά-κουταλιά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα οβάλ πυρέξ ή ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, το ραβανί μας είναι ψημένο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να “δέσει”. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βρέχουμε το ραβανί μας προσεκτικά σε όλα τα σημεία.
Αφού κρυώσει καλά το ραβανί, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το διακοσμούμε με αμυγδαλόψιχα.
Για την αυθεντική χιώτικη εκδοχή πάνω από το ραβανί βάζουμε την ώρα που το σερβίρουμε μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο ή κυδώνι ή περγαμόντο που δένουν αρμονικά.
Συστατικά
1 1/3 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό | |
1 1/3 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις | |
1 1/3 ζάχαρη καστανή | |
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο | |
1/2 ποτήρι γάλα | |
5 τεμ. αυγό | |
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ | |
1 κ.γ. μαστίχα | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
3 ποτήρια ζάχαρη άχνη | |
3 ποτήρια Νερό | |
1 φλούδα λεμονιού | |
1 φλούδα μανταρινιού | |
2 κ.σ χυμός λεμονιού | |
2 κ.σ χυμός χιώτικου μανταρινιού | |
3 κ.γ βούτυρο | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ |
|
100 γρ. αμυγδαλόψιχα | |
50 γρ. γλυκό κουταλιού |