Μαγειρίτσα Μοναστηριακή με Μανιτάρια
Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο
Μία διαφορετική μαγειρίτσα! Τα χορταρικά και τα μυριστικά χαρίζουν βοτανικά αρώματα και τα άγρια μανιτάρια προσδίδουν αρώματα δάσους.
Συστατικά
-
250 γρ. άγρια μανιτάριααποξηραμένα
-
10 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκιαψιλοκομμένα
-
1 τεμ. πράσοψιλοκομμένο
-
200 γρ. αντίδια ή χόρτα διάφορα εποχής
-
6 φύλλα Μαρούλιτσιμπητό με το χέρι
-
1 μικρό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-
1 μικρό φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
-
3 κ.σ. άνηθοψιλοκομμένο
-
2 τεμ. αυγό
-
2 τεμ. χυμό λεμόνιαπό 2 μικρά λεμόνια
-
1 τεμ. ξύσμα λεμονιού
-
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
-
Αλάτι
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Ποικιλία του Δάσους Αποξ. 80g – Μανιτάρια Δίρφυς
Βασιλομανίταρα (Porcini) Αποξ. 80g – Μανιτάρια Δίρφυς
Λεντινούλα Αποξ. 80g – Μανιτάρια Δίρφυς
Ρύζι Καρολίνα BIO 500g – Βιοβλαστός
ΕυΔόκιμον – Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 500ml – Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου
Συνοδευτικό ποτό
Ένα λευκό κρασί από Μοσχοφίλερο θα ταιριάξει με τις γήινες νότες των μανιταριών, τα βοτανικά αρώματα των χορταρικών και θα ισορροπήσει με το αυγολέμονο. Προτείνουμε το Μοσχοφίλερο Μαντινεία Λευκός 750ml – Οινοποιείο Κορωνιώτη.
Βάζουμε σε νερό τα αποξηραμένα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, οπότε τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα φύλλα μαρουλιού και τα περνάμε με ξύδι. Τα χονδροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά ανακινώντας την κατσαρόλα όταν χρειάζεται.
Προσθέτουμε τα φύλλα μαρουλιού και τα αντίδια. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε 2 ποτήρια καυτό νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό το προσθέτουμε.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους και σε άλλο μπολ τα ασπράδια. Τα αναμιγνύουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και 3 κουταλιές από τη σούπα ανακατεύοντας απαλά. Κατεβάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά, για να μην είναι τόσο καυτή, και ρίχνουμε το αυγολέμονο.
Ανακινούμε τη κατσαρόλα και τη βάζουμε να πάρει ακόμα μια βράση. Κατεβάζουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανθό αλατιού.
Συστατικά
250 γρ. άγρια μανιτάρια | |
10 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια | |
1 τεμ. πράσο | |
200 γρ. αντίδια ή χόρτα διάφορα εποχής | |
6 φύλλα Μαρούλι | |
1 μικρό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο | |
1 μικρό φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα | |
3 κ.σ. άνηθο | |
2 τεμ. αυγό | |
2 τεμ. χυμό λεμόνι | |
1 τεμ. ξύσμα λεμονιού | |
φρεσκοτριμμένα πιπέρια | |
Αλάτι |