Κριθαρότο Θαλασσινών
Argentikon Luxury Hotel, Κάμπος Χίου
Μία υπέροχη νησιώτικη συνταγή με θαλασσινά αρώματα και βαθιά, πλούσια γεύση!
Συστατικά
-
12 τεμ. γαρίδεςμεγάλες, Νο 0
-
250 γρ. καλαμάριακομμένα σε λεπτές φέτες
-
20 τεμ. φρέσκα μύδια
-
400 γρ. κριθαράκι λαχανικών
-
1 λίτρο ζωμό από γαρίδες
-
6 γρ. σχοινόπρασοψιλοκομμένο
-
4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκιαψιλοκομμένα
-
1 ποτήρι του κρασιού ΚρασίΜαλαγουζιά
-
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
-
αλάτι θαλασσινό
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για το βούτυρο σκόρδου
-
60 γρ. βούτυρο ανάλατο
-
4 σκελίδες σκόρδο
-
ελάχιστο γάλα
Οδηγίες
Προϊόντα από www.akros.gr που χρησιμοποιήσαμε
Κριθαράκι Λαχανικών με Τομάτα, Καρότο & Σπανάκι 500g – Dolopia
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Blend BIO 250ml – Sotirale Family
Μαλαγουζιά Νικολού 2018 – Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Αττική 750ml -Οινοποιείο Νικολού
Συνοδευτικό ποτό
Ένα «πικάντικο» κρασί, όπως το Μαλαγουζιά Νικολού 2018 – Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Αττική 750ml -Οινοποιείο Νικολού, είναι ο ιδανικός συνοδός για το κριθαρότο θαλασσινών. Χαρακτηρίζεται από το εντυπωσιακό άρωμα που θυμίζει λεμόνι και γιασεμί, δροσερή γεύση, τραγανή οξύτητα και φρουτώδη γεύση, όπου ξεχωρίζουν το πράσινο και κόκκινο μήλο, το lime και ο ανανάς.
Πλένουμε προσεκτικά τα μύδια και τα καθαρίζουμε με βουρτσάκι.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και τα μύδια, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Βράζουμε σε νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2 λεπτά. Το σουρώνουμε και το βάζουμε και αυτό στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς.
Συμπληρώνουμε σιγά-σιγά τον ζωμό γαρίδας και βράζουμε το κριθαράκι για 12 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και συμπληρώνουμε λίγο ζωμό, αν χρειαστεί.
Ετοιμάζουμε το βούτυρο σκόρδου
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να «αφρατέψει». Βγάζουμε τον πράσινο μίσχο από τις σκελίδες σκόρδου και τις περνάμε 3 φορές από βραστό νερό διαδοχικά, ώστε να πετύχουμε ήπια γεύση.
Ρίχνουμε τα σκόρδα στο βούτυρο και ανακατεύουμε με ελάχιστο γάλα. Το αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά.
Μόλις το κριθαράκι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βούτυρο σκόρδου, το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το κριθαρότο μας είναι έτοιμο και γαρνίρουμε με ντοματάκι σωτέ.
Συστατικά
12 τεμ. γαρίδες | |
250 γρ. καλαμάρια | |
20 τεμ. φρέσκα μύδια | |
400 γρ. κριθαράκι λαχανικών | |
1 λίτρο ζωμό από γαρίδες | |
6 γρ. σχοινόπρασο | |
4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια | |
1 ποτήρι του κρασιού Κρασί | |
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | |
αλάτι θαλασσινό | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
Για το βούτυρο σκόρδου |
|
60 γρ. βούτυρο ανάλατο | |
4 σκελίδες σκόρδο | |
ελάχιστο γάλα |