Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε τον τραχανά;
Οι κρύες νύχτες του χειμώνα… απαιτούν μία ζεστή σούπα τραχανά.
Θρεπτικός, θερμαντικός και τονωτικός, ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο συνήθως από αλεύρι ή πλιγούρι και γάλα (κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο ή αγελαδινό). Τον συναντάμε σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως Ελλάδας και σε πολλές παραλλαγές: τραχανάς ξινός ή γλυκός, σταρένιος ή αλευρένιος, νηστίσιμος με λαχανικά ή πικάντικος με μπαχαρικά.
Η ρουστίκ γεύση του ταιριάζει καταπληκτικά με φημισμένα ελληνικά τυριά, όπως είναι η βαρελίσια φέτα, το Καλαθάκι Λήμνου, η μυζήθρα Αρκαδίας, η κρητική ξινομυζήθρα, το αρσενικό Νάξου, το βολάκι Άνδρου, το Σαν-Μιχάλη Σύρου.
Το καταπληκτικό είναι ότι ο τραχανάς μπορεί να σερβιριστεί με πολλούς τρόπους, ώστε κάθε φορά να έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα:
- Με φρέσκο βούτυρο, τριμμένη φέτα και κρουτόν από χωριάτικο ψωμί
- Με φέτες από κρητικό απάκι, περασμένες ελαφρά στο τηγάνι, και τριμμένη κρητική γραβιέρα σπηλιάς
- Με σωταρισμένα βασιλομανίταρα και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας
- Με κρόκο Κοζάνης και μια κουταλιά γαλοτύρι
- Με ροδέλες λουκάνικου και τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
Μπορούμε επίσης να τον σερβίρουμε πιο χυλωμένο και πηχτό, δηλαδή σαν ριζότο, δίπλα σε μαγειρεμένα κρέατα όπως κατσίκι, μοσχάρι στην κατσαρόλα, κόκκορα κρασάτο.
Σε κάθε περίπτωση ο τραχανάς είναι ένα πιάτο απολαυστικό και πολύ υγιεινό.