Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαγειρεμένης ντομάτας
Σάλτσα ντομάτας στα ζυμαρικά, στα μαγειρευτά λαχανικά και όσπρια της ελληνικής κουζίνας, στο κρέας, ακόμα και στο ψάρι. Κυρίαρχος στο «παιχνίδι» της μεσογειακής διατροφής δημιουργεί το ιδανικό πιάτο προσθέτοντας γεύση και φυσικά χρώμα.
Και όχι μόνο, καθώς η ντομάτα είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία διατηρεί και μετά το μαγείρεμα της.
Τί είναι όμως αυτό που την καθιστά τόσο σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό;
- Τα μακροθρεπτικά της συστατικά
- Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της, που επιτυγχάνεται με την παρουσία του λυκοπενίου. Μάλιστα το λυκοπένιο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σε μία σάλτσα ντομάτας απ’ ότι στην ίδια ποσότητα φρέσκιας ντομάτας, καθώς η θερμότητα συμβάλλει στη διάσπαση των κυττάρων της φλούδας και στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό.
- Η κάλυψη σε ποσοστό 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C.
Στη ντομάτα θα βρούμε και μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, που είναι απαραίτητο για την ανάπλαση των κυττάρων.
Επίσης η ντομάτα περιέχει βιταμίνη Α και μέταλλα, και δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τη σημαντική της συμβολή στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε μπροστά σε μία ντοματόσουπα, σε μία vegan μακαρονάδα με πλούσια σάλτσα ντομάτας ή σε μία σπιτική κέτσαπ, απολαύστε άφοβα.