Εποχή για … βασιλομανίταρα
Οκτώβριος… εποχή για μανιτάρια και μάλιστα βασιλομανίταρα! Τα μεγάλα εντυπωσιακά εδώδιμα μανιτάρια των ελληνικών δασών εμφανίζονται στα δάση της Κοζάνης, της Καστοριάς και της Φλώρινας κοντά σε δένδρα οξιάς, καστανιάς, δρυός και ελάτης.
Γνωστά επίσης σαν βολίτες ή πορτσίνι, είναι από τα αγαπημένα υλικά της γαλλικής και ιταλικής κουζίνας, ενώ τα βρίσκουμε και σε πολλά πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας. Ξεχωρίζουν για το θαυμάσιο άρωμα που θυμίζει κάστανο και φουντούκι, την απαλή υφή και τη συναρπαστική γεύση τους.
Από διατροφικής άποψης τα βασιλομανίταρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι φτωχά σε λιπαρά. Επίσης θεωρούνται άριστη πηγή πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης D.
Η υπέροχη γεύση τους ταιριάζει καταπληκτικά σε ριζότο, σούπες, ζυμαρικά, πίτσα και αποτελούν μία ιδιαίτερη γαρνιτούρα για πιάτα με κρέας. Αλλά και σωταρισμένα απλά σε ελαιόλαδο με λίγο σκόρδο και μαϊντανό είναι τέλεια.
Εκτός από φρέσκα, βρίσκουμε αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε κουτάκι, για να έχουμε τα πιο γευστικά ελληνικά μανιτάρια στο ντουλάπι μας και να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο … χωρίς να χρειαστεί να πάμε στο δάσος.