9 λόγοι για να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας

- Μεγάλη ποικιλία γεύσεων
Τα είδη των εδώδιμων μανιταριών είναι τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ιδιαίτερα αρώματα και την ξεχωριστή γεύση και υφή που έχει το καθένα: βασιλομανίταρο (πορτσίνι), shiitake (λεντινούλα), κανθαρέλα, πλευρότους, αγαρικό, μαύρες τρομπέτες, μορχέλες, μαύρη τρούφα κ.ά.
- Λίγες θερμίδες
Τα μανιτάρια χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες. Είναι ιδανικά για μία δίαιτα αδυνατίσματος.
- Πλούσια σε φυτικές ίνες
Επομένως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων
Τα μανιτάρια έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς περιέχουν κάλιο, σελήνιο,
μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο κ.ά.
- Πλούσια σε πρωτεΐνες
Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι ιδανικά για μια vegan ή vegetarian διατροφή.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αμινοξέα
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα μανιτάρια περιέχουν βιοενεργές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μάς προφυλάσσουν από ιώσεις, μειώνουν το χρόνο ανάρρωσης από κρυολογήματα, ενώ φαίνεται να εμφανίζουν αξιόλογη αντικαρκινική δράση.
- Εύκολα και γρήγορα
Τα μανιτάρια μαγειρεύονται πολύ εύκολα και γρήγορα, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερο από 10-20 λεπτά μαγείρεμα.
- Ποικιλία χρήσεων
Τα μανιτάρια μπορούμε να τα απολαύσουμε με πάρα πολλούς τρόπους: σαν σαλάτα, σούπα, ορεκτικό, σνακ, σάλτσα, κυρίως πιάτο, πίτα ή ακόμα και σαν γλυκό!
Προτείνουμε:
- Σούπα βελουτέ με shiitake
- Ριζότο με βασιλομανίταρα
- Ριζότο με κανθαρέλες
- Πράσινη σαλάτα με σωταρισμένα άγρια αποξηραμένα μανιτάρια
- Ζεστή σαλάτα με σπανάκι στον ατμό και πλευρότους σωτέ
- Μοσχαρίσιο φιλέτο με μαύρες τρομπέτες
- Παπαρδέλες με μορχέλες
- Vegetarian burger με πλευρότους και αγαρικό
- Πίτσα με άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας
- Μπρουσκέτα με shiitake
- Τηγανητά αυγά ή ομελέτα με μαύρη τρούφα
- Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια
- Κανθαρέλλα γλυκό σε ελαφρύ σιρόπι
Αδιαμφισβήτητα, τα μανιτάρια είναι ένα έδεσμα υψηλής διατροφικής και γαστρονομικής αξίας που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.