Τα κρασιά του Πάσχα
AKROS FOOD

Πάσχα χωρίς ελληνικό κρασί δεν γίνεται!
Τα υλικά και ο τρόπος μαγειρέματος των πιάτων
της Ανάστασης και της Λαμπρής θα αποτελέσουν
τον οδηγό μας σε ένα απολαυστικό οινικό ταξίδι:
Παραδοσιακή Μαγειρίτσα: το χαρακτηριστικό πιάτο του Αναστάσιμου τραπεζιού, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο συνδυασμό της με το κρασί. Πρόκειται για ένα πιάτο με πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων, καθώς τα αρνίσια εντόσθια συνδυάζονται με άνηθο, μυρώνια ή και άλλα μυρωδικά, φρέσκα κρεμμυδάκια και αυγολέμονο.
Για να πετύχουμε τη μέγιστη απόλαυση, θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα κρασί με:
- Υψηλή οξύτητα που θα ισορροπήσει τη λιπαρότητα των εντόσθιων
- Έντονα αρώματα που θα αντέξουν τη βοτανικότητα των μυρωδικών
- Πλούσιο σώμα που θα συμπληρώσει την πληθωρικότητα του πιάτου
Σε αυτή τη λογική προτείνουμε την Τομή ΠΟΠ Μαντινεία του Οινοποιείου Τρουπή. Επίσης εξαιρετική επιλογή είναι το Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Λευκό από μικρούς αμπελώνες της Ορεινής Αχαΐας. Η ξεδιψαστική οξύτητα ισορροπεί με τον όγκο της ωρίμανσης των βαρελιών απελευθερώνοντας φινετσάτα αρώματα. Αν είστε πιο τολμηροί, επιλέξτε ένα πιο ιδιαίτερο συνδυασμό: ένα ζωηρό ροζέ από Αγιωργίτικο, όπως το Γαία 14-18H Ροζέ. Ή ένα ροζέ από Grenache και Syrah όπως το Semeli Delear Ροζέ.
Χορτοφαγική Μαγειρίτσα: τα βοτανικά αρώματα των χορταρικών και η umami γεύση των μανιταριών σε αυτή την εναλλακτική vegetarian μαγειρίτσα θα ισορροπήσουν ονειρεμένα δίπλα στο Στυλοβάτης Λευκός 2019 από το Οινοποιείο Άωτον.
Αρνί στη σούβλα: Το κατεξοχήν ρουμελιώτικο έδεσμα χαρακτηρίζεται από δυνατή γεύση και έντονη λιπαρότητα, γεγονός που απαιτεί ένα ρωμαλέο κρασί με ισχυρές ταννίνες. Ένα κόκκινο κρασί από Ξινόμαυρο, με κυρίαρχα τα αρώματα της ντομάτας και πιπεριάς και την υψηλή οξύτητα, είναι η ιδανική επιλογή. Με Ξινόμαυρο θα συνοδεύσουμε επίσης το λιπαρό και πικάντικο κοκορέτσι. Κλασσική πρόταση μία Νάουσα από το Οινοποιείο Κόκκινος. Αν πάλι θέλετε να ξεφύγετε από το Ξινόμαυρο, δοκιμάστε το πληθωρικό Χρυσόλιθος Ερυθρός Κτήμα Μουσών από 100% Merlot.
Αρνί ή κατσίκι στο φούρνο: Αν προτιμήσουμε να ψήσουμε το αρνί στο φούρνο ή επιλέξουμε ένα λιγότερο λιπαρό κρέας όπως το κατσίκι, τότε θα πάμε σε λιγότερο επιθετικά κόκκινα κρασιά, όπως ένα παλαιωμένο Αγιωργίτικο. Μία εξαιρετική επιλογή είναι το Σκούρας Νεμέα Grande Cuvee 2017 ή το Κτήμα Νικολάου ΠΟΠ Νεμέα 2017.
Αρνίσια παϊδάκια: Αν η επιλογή μας είναι παϊδάκια ψημένα στη σχάρα, ενδεχομένως με συνοδεία ψητών λαχανικών, τότε ένα ροζέ από Αγιωργίτικο, όπως ο Ορεινός Ήλιος Ροζέ από το Κτήμα Σεμέλη θα ταιριάξει ιδανικά.
Σαλάτες: Τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες με τα αρώματα της ανοιξιάτικης φύσης θα απολαύσουμε με ένα αρωματικό λευκό κρασί, όπως η Τομή ΠΟΠ Μαντινεία του Οινοποιείου Τρουπή. Ενώ για μια σαλάτα ταμπουλέ ένα δροσερό, ζωηρό κρασί, με οξύτητα, όπως το Γαία 4-6H Ροζέ, θα αποτελέσει ιδανικό ταίρι.
Πίτες & Μεζέδες: Ένα λευκό κρασί με πολυπλοκότητα, όπως το Route Gris του Οινοποιείου Τρουπή από Μοσχοφίλερο , θα δέσει τις διαφορετικές γεύσεις και υφές που συναντάμε στα συνοδευτικά εδέσματα της Λαμπρής (χορτόπιτες, τυρόπιτες, ντολμαδάκια). Τέλειος συνοδός για τα μεζεδάκια της Λαμπρής είναι φυσικά και ένα καλό τσίπουρο, όπως το Απόσταγμα Μαλαγουζιά Lost Lake Distillery.
Τυριά: Για μια γραβιέρα ελαφριάς ωρίμανσης ή για τα ανοιξιάτικα φρέσκα κατσικίσια τυριά θα κάνουμε την υπέρβαση. Θα προσπεράσουμε τα λευκά κρασιά και θα αντιπροτείνουμε ένα ελληνικό ροζέ, τη Φτέρη Ροζέ του Οινοποιείου Τρουπή.
Τσουρέκι: Στο τέλος του γεύματος θα χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας μυρωδάτο τσουρέκι παρέα με ένα χωνευτικό απόσταγμα, όπως το Απόσταγμα Μαλαγουζιά Lost Lake Distillery.
Καλό Πάσχα σε όλους!
Ευχαριστούμε θερμά τον εικαστικό Benoit Pare για την φιλοτέχνηση του banner