Σαν Μιχάλη Σύρου, το εμβληματικό τυρί των Κυκλάδων
Στη Σύρο, το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων, παράγεται ένα από τα πιο ονομαστά και περιζήτητα τυριά της Ελλάδας. Ο λόγος για το φημισμένο τυρί Σαν Μιχάλη, που οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο χωριό του νησιού.
Πρόκειται για ένα σκληρό, υποκίτρινο τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί. Η αναγνώρισή του ως προϊόν ΠΟΠ έγινε το 1994.
Το τυρί Σαν Μιχάλη χαρακτηρίζεται από έντονη, ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη γεύση και ένα σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα: πλούσια βουτυράτα αρώματα που πλαισιώνονται από αρωματικές νότες ξηρών καρπών. Οι λάτρεις των τυριών το συγκρίνουν με την ιταλική παρμεζάνα. Έχει σκληρή υφή και δυνατή επίγευση.
Πώς να απολαύσετε το τυρί Σαν Μιχάλη:
- Πάνω σε ζυμαρικά και ριζότο
- Μέσα σε μία σούπα τραχανά ή σε ένα κριθαρότο
- Πάνω σε πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά και ψητά μανιτάρια
- Με ζυμαρικά ή πατάτες ογκρατέν στο φούρνο
- Σαν εκλεκτό συστατικό σε πίτες και αλμυρές τάρτες
- Σε μία ποικιλία τυριών παρέα με ένα παλαιωμένο Ασύρτικο ή ένα κόκκινο κρασί από Αγιωργίτικο με μαλακές τανίνες
Και αν βρεθείτε στη Σύρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα τυροκομεία του νησιού που παράγουν Σαν Μιχάλη!