Γραβιέρα Κρήτης
Από τα πιο δημοφιλή ελληνικά τυριά, η Γραβιέρα Κρήτης είναι γνωστή για την πλούσια γεύση και τα σύνθετα αρώματά της.
Η Γραβιέρα Κρήτης έχει αναγνωρισθεί ως τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται από:
- παστεριωμένο πρόβειο γάλα ή
- μίγμα πρόβειου γάλακτος με κατσικίσιο, όπου το κατσικίσιο γάλα δεν υπερβαίνει το 20%.
Το χρησιμοποιούμενο γάλα θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από περιοχές των νομών Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Επίσης το τυρί θα πρέπει να έχει ωριμάσει τουλάχιστον για 3 μήνες κάτω από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Ονομαστή είναι και η παλαιωμένη κρητική γραβιέρα σπηλιάς.
Πώς να απολαύσετε την Γραβιέρα Κρήτης:
1. Καθώς είναι ένα τυρί που λειώνει ομοιόμορφα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαυμάσια σε σουφλέ, πίτες, ριζότο κλπ.
2. Τριμμένη πάνω σε πατάτες τηγανητές ή ψητές, σε ψητά λαχανικά και ζυμαρικά
3. Σαν εκλεκτό συστατικό σε ομελέτες και πράσινες σαλάτες
4. Στο πρωινό μαζί με μια φέτα φρεσκοψημένου ψωμιού
5. Σαν σνακ συνοδεύοντας παξιμάδια, κράκερς, κριτσίνια, ξερά φρούτα
6. Σε μία ποικιλία τυριών παρέα με ένα λευκό κρασί από την ποικιλία Βιδιανό ή ένα κόκκινο κρασί από Αγιωργίτικο με μαλακές τανίνες
7. Σαν επιδόρπιο τυρί περιχυμένη με κρητικό θυμαρίσιο μέλι