Οινοποιείο Διαμαντάκης


Οινοποιείο Διαμαντάκης

Η Εταιρία

Το οινοποιείο ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2007 από τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Διαμαντάκη τον Ιωάννη, τον Μιχαήλ, και τον Ζαχαρία. Οι δύο πρώτοι, αμπελουργοί τρίτης γενιάς,  διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν αναλάβει το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου ενώ ο Ζαχαρίας με σπουδές οινολογίας έχει αναλάβει την διαδικασία της οινοποίησης και της προώθησης των κρασιών.  Το οινοποιείο αποτελεί μια νέα  σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται  νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες  και την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη, στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 450μ  περιοχή με μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων.

 Η αγάπη και το μεράκι για το ποιοτικό κρασί και η μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας στην αμπελουργία οδήγησαν στην δημιουργία του μικρού οινοποιείου στην περιοχή για την αξιοποίηση των σταφυλιών από τα ιδιόκτητα  70 στρέμματα, στα  οποία καλλιεργούνται  διάφορες ποικιλίες αμπέλου, ελληνικές, ντόπιες και διεθνείς. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 25 στρέμματα,  που είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες  και φυτεύτηκαν  την άνοιξη του 2010.

Η πρώτη εμφιάλωση ήρθε το 2009 με  2  φρέσκα κρασιά δεξαμενής  ένα λευκό ποικιλίας Malvasia di Candia Aromatica - Chardonnay και  ένα ερυθρό ποικιλίας Syrah με την επωνυμία Prinos Malvasia di Candia Aromatica - Chardonnay 2008 και Prinos Syrah 2008 αντίστοιχα. Στις αρχές του 2010 κυκλοφόρησε η νέα ετικέτα του οινοποιείου με ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης  από τις ποικιλίες  Syrah και Μαντηλάρι  με την επωνυμία Διαμαντόπετρα Syrah -Μαντηλάρι   2008. Στην γκάμα των κρασιών του οινοποιείου προστέθηκε στις αρχές του 2011 η νέα ετικέτα από την σπουδαία τοπική λευκή ποικιλία της Κρήτης, το Βιδιανό 2010, που εμφιαλώθηκε για πρώτη χρονιά. Το 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά κρασί με την επωνυμία Prinos, το Prinos Rosé 2013, ένα ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Syrah & Μαντηλάρι.  Επιπλέον, το 2014 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μια νέα ετικέτα με το όνομα Διαμαντόπετρα Βιδιανό - Ασύρτικο 2014, και αφορά ένα λευκό κρασί παλαίωσης από τις ποικιλίες Βιδιανό και Ασύρτικο.   Όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν συμμετάσχει σε  διαγωνισμούς και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιών στον κόσμο (Decanter World Wine Awards, Vienna Wine Challenge, International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles, Citadelles du Vin,  Challenge International du Vin, Berliner Wein Trophy, Vinalies Internationales).
Σκοπός της οικογένειας είναι η δημιουργία εκλεκτών κρασιών, που θα συνδυάζονται αρμονικά με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής. Η αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών αμπελιού, όπως το Βιδιανό και το Μαντηλάρι, αποτελούν στόχο του οινοποιείου και υπάρχει πίστη για  την μελλοντική ανάπτυξη και την δημιουργία εξαιρετικών κρασιών από αυτές.
 

Προϊόντα

Φωτογραφίες