Οινοποιείο Άωτον

Οινοποιείο Άωτον

Η Εταιρία

Άωτον, από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει το εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους, είναι το οινοποιείο που σχεδιάστηκε ειδικά για την παραγωγή εκλεκτών οίνων.
Στον ίδιο χώρο, στην Παιανία των Μεσογείων της Αττικής, τρείς γεννεές πίσω υπήρχε το λεγόμενο πατητήρι, στο οποίο γινόταν το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών από τους ιδιόκτητους οικογενειακούς αμπελώνες.
Σήμερα, ο οινολόγος Γκίνης Στ. Σωτήριος, συνεχίζει την οικογενειακή του παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή οίνου.
Οι τρείς ποικιλίες σταφυλιών, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και η Μανδηλαριά μας δίνουν τρία μονοποικιλιακά κρασιά και μία Ρετσίνα, πρεσβεύοντας ένα κλασικό μεσογείτικο οινοποιείο.
 
Αμπελώνες
 Σχεδόν τέσσερις χιλιετίες με Σαββατιανό.
Στην περιοχή των Μεσογείων στην Αττική, η ποικιλία Σαββατιανό έχει ιστορία σχεδόν 4.000 χρόνων.
Οι οικογενειακοί αμπελώνες ξεπερνούν τα 100 στρέμματα. Είναι γραμμικοί, αναρριχώμενοι με διαμόρφωση πρέμνων διπλό Royat, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης.
Οι ποικιλίες είναι κυρίως το Σαββατιανό αλλά και ο Ροδίτης και η Μανδηλαριά.
Το έδαφος γενικά είναι αμμοαργιλώδες (SC), ελαφρά αλκαλικό.
Το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακού τύπου με θερμά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Προϊόντα

Φωτογραφίες