Μέλλην

Μέλλην

Η Εταιρία

Το επαγγελματικό εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού «ΜΕΛΛΗΝ», ιδρύθηκε το 2014 στο Μαλανδρίνο Δωρίδος.
Γυρνώντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο  1953, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, πυροσβέστης και ράφτης στο επάγγελμα, λάτρης τόσο της φύσης όσο και της υγιεινής  διατροφής, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία.

Αρχικά, έχοντας στην κατοχή του τριάντα (30) μελισσοσμήνη, τα μετέφερε ανάλογα τις εποχές και τις  εκάστοτε καιρικές συνθήκες εντός της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δελφών.

Έτσι λοιπόν, δημιούργησε ένα ερασιτεχνικό εργαστήριο παραγωγής μελιού στην τοποθεσία όπου εδρεύει και σήμερα.
Με την πάροδο των χρόνων, με την βοήθεια τόσο της συζύγου του Αναστασίας όσο και της κόρης του Όλγας, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μελισσοσμηνών και η παραγωγή του μελιού. Ταυτόχρονα με την βοήθεια του γαμπρού του, Αθανασίου Ρέλλου με την ειδικότητα του γεωπόνου, κατάφεραν να εξελίξουν την μελισσοκομική επιχείρηση και η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εν έτη 2014 και έχοντας αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια, έρχονται  να ολοκληρώσουν και να πάνε ένα βήμα μπροστά αυτή την προσπάθεια, οι μελισσοκόμοι τρίτης (3ης) γενιάς Ιωάννης και Κωνσταντίνος.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το μόνιμο μελισσοκομείο βρίσκεται στην τοποθεσία «Ράχες», στους πρόποδες του όρους Γκιώνα, του Δήμου Δελφών.

Η ευρύτερη περιοχή καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από ελατοδάση καθώς επίσης ευδοκιμούν πολλά είδη άγριων λουλουδιών και θυμάρι. Το όρος της Γκιώνας καθώς και η παραλιακή ζώνη από Ιτέα , Γαλαξίδι μέχρι και Ναύπακτο ανήκουν στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών Natura 2000, oπότε μέσα στο πεδίο κίνησης των μελισσών δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις άρα και η πιθανότητα πρόσβασής τους σε φυτοφάρμακα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η παραγωγή 100%  βιολογικού μελιού ελάτης, ελάτης με θυμάρι και αγριολούλουδα καθώς επίσης και των υπόλοιπων προϊόντων μέλισσας (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κερί).

Κατά την περίοδο της άνοιξης, ένας αριθμός κυψελών μεταφέρεται στην ευρύτερη περιοχή του Γαλαξειδίου, απ ’όπου παράγεται το θυμαρίσιο μέλι μας.

Η ποιότητά τους εξασφαλίζεται μέσω των συνεχών και ολοκληρωμένων ελέγχων που γίνονται τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν.

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ
Το εργαστήριο παραγωγής και τυποποίησης μελιού «ΜΕΛΛΗΝ», με κωδικό κτηνιατρικής έγκρισης 07SM1 και έχοντας βιολογική πιστοποίηση, εφαρμόζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων HACCP. Χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τηρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, βάση ελληνικής και ξένης νομοθεσίας, παρέχει υπηρεσίες συσκευασίας και τυποποίησης μελιού, φασόν, για λογαριασμό τρίτων.

Φωτογραφίες