Αριούσιος

Αριούσιος

Η Εταιρία

Πρώτος και με μεγάλη ακρίβεια ορίζει την περιοχή της Αριουσίας Χώρας ο γεωγράφος Στράβων. Η Αριουσία Χώρα απλώνεται σε μια περιοχή της ΒΔ Χίου, όπου δεσπόζει το όρος της Αμανής, η οποία και κατά τους νεότερους χρόνους, υπήρξε οινοφόρος, με παραγωγή εξαίρετης ποιότητας κρασιού, ιδιαίτερα της περιοχής των Κουρουνίων.

«Νέκταρ των θεών» το αποκάλεσαν οι ποιητές, «Ομηρικό κρασί» το ονόμασαν οι περιηγητές στη νεότερη εποχή. Οι Ρωμαίοι, μαζί με τα φώτα του ελληνικού πολιτισμού, «μετέλαβον» και του Αριούσιου οίνου, ενώ η φήμη του εξακολούθησε και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Το όραμα των ανθρώπων που δημιούργησαν την εταιρεία, ξεκίνησε να υλοποιείται 2001 με την καλλιέργεια των αμπελώνων και τη δημιουργία των οινοποιητικών εγκαταστάσεων της εταιρείας που εγκαινιάσθηκαν τον Αύγουστο του 2009.
Σήμερα, η εταιρεία παράγει και εμφιαλώνει περίπου 80 χιλιάδες φιάλες κρασιών. Από αυτές ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 60% εξάγεται κυρίως στις ΗΠΑ., ενώ εξαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί, στην Αγγλία, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Στα 80 περίπου στρέμματα  ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, που απλώνονται στις πλαγιές του όρους της Αμανής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς, καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά, καθώς και οι εξαιρετικές αιγαιοπελαγίτικες Αθύρι και Ασύρτικο.

Το Οινοποιείο της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. βρίσκεται στη θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου στη Β.Δ. Χίο, περίπου 59 χλμ από την πόλη της Χίου και είναι κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο.

Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί η αίθουσα γευσιγνωσίας και οινογνωσίας «Αριουσία Χώρα». Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθεί τα κρασιά μας σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές.

Προϊόντα

Φωτογραφίες