Οινοποιία Λυραράκης

Οινοποιία Λυραράκης

Η Εταιρία

Γαλουχημένοι μέσα στο χρόνο που συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου, οι αδελφοί Λυραράκη αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού. Με την ίδρυση της εταιρείας, άρχισε ταυτόχρονα και η εγκατάσταση μερικών από τις καλύτερες γηγενείς ποικιλίες, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, σε μια από τις πιο αξιόλογες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης, στο Αλάγνι Ηρακλείου, το ορεινότερο χωριό της ζώνης Ο.Π.Α.Π. ΠΕΖΑ. Σήμερα, η εταιρεία έχει πλέον περάσει στη διαχείριση της δεύτερης γενιάς. Ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων, σε χαλικώδες έδαφος πάνω σε ασβεστόλιθο και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, μεγάλη σημασία δίνεται στις σπάνιες κρητικές ποικιλίες: Συγκεκριμένα οι λευκές "Δαφνί" και "Πλυτό" που διασώθηκαν από την εξαφάνιση και αναδείχτηκαν από την οικογένεια αποτελούν το καμάρι του αμπελουργού Μανώλη Λυραράκη, και συμπληρώνονται από τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και την ευγενική Sauvignon Blanc. Στις ερυθρές οι τοπικές Κοτσιφάλι,Μαντηλάρι και Μοσχάτο Μαύρο συμπληρώνονται από τις διεθνείς Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge. Το 2004 η εταιρεία ολοκλήρωσε την επένδυση της νεας εμφιαλωτικής μονάδας δίπλα στο οινοποιείο και την ίδια χρονιά πιστοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της σύμφωνα με HACCP(πιστοποιητικό ασφάλειας τροφίμων). Τέλος, τους πρώτους μήνες του 2005 ολοκληρώθηκε το νέο κελάρι παλαίωσης που φιλοξενεί τα δρύινα βαρέλια. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και οι χώροι φύλαξης κρασιού σε φιάλες για περαιτέρω ωρίμανση και οι χώροι υποδοχής επισκεπτών.

Προϊόντα

Φωτογραφίες