Οινοποιείο Αϊδαρίνη

Οινοποιείο Αϊδαρίνη

Η Εταιρία

Η οικογένεια Αϊδαρίνη ζει, δραστηριοποιείται και παράγει εκλεκτά κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί πλέον ζωντανό κομμάτι της οινικής παράδοσης της όμορφης αυτής περιοχής.

Η οικογενειακή  επιχείρηση, της οποίας ηγείται ο Χρίστος Αϊδαρίνης, διαθέτει 90 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, ενώ συγχρόνως διατηρεί σταθερές συνεργασίες με αμπελουργούς της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης. Στοχεύοντας στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, δημιούργησε ένα καινούριο, άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης, όπου υποδέχεται τους επισκέπτες για ξενάγηση και γευστικές δοκιμές. Παραμένει επίσης επισκέψιμο το παραδοσιακό γραφικό κελάρι το οποίο αποτελεί σημείο πώλησης και σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Με περισσότερους από 2.500 επισκέπτες ετησίως, η οικογένεια Αϊδαρίνη πραγματοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό των πωλήσεών της επιτόπου.

Η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας είναι από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδος. Ο σημερινός αμπελώνας (έκτασης 3.500 - 4.000 στρεμμάτων) απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Παΐκου και σε λόφους με απαλές κλίσεις στα νότια της κωμόπολης, σε υψόμετρο που φτάνει τα 200 - 250 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, με τον βαρδάρη να φυσά όλες τις εποχές του χρόνου ξορκίζοντας τις ασθένειες και την υγρασία από τη γειτονική κοιλάδα του Αξιού να μετριάζει τους θερινούς καύσωνες.

Σ’ αυτό το άριστο, για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών, οικοσύστημα καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ποιοτική ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, μαζί με τη Νεγκόσκα, ένα γηγενές ερυθρό σταφύλι. Από τη συνοινοποίησή τους παράγεται το ερυθρό ξηρό κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Γουμένισσα. Καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και Merlot για την παραγωγή κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Παΐκου.

Προϊόντα

Φωτογραφίες